Miljoen

Reiziger van beroep Ivo Weyel is bij een feestje van Audi in Zürich.

Wie van lekker eten houdt en in Zürich is, kan niet om The Restaurant heen. De naam mag dan nogal pretentieus klinken – alsof het ’t enige restaurant is dat er bestaat –, maar je eet er zo verschrikkelijk goed dat het ze vergeven is. Het is gevestigd in de heuvels boven de stad, in het schitterende Dolder Grand Hotel, dat – net als andere beroemde hotels als Le Ritz, Le George V, The Savoy, The Plaza en The Pierre – graag een lidwoord met hoofdletter plaatst voor zijn illustere naam voor extra cachet. Ik toog dus naar The Restaurant in The Dolder Grand. Op de bonnefooi. Ik had gebeld om te reserveren, maar het zat vol. Ten einde raad probeerde ik grof geschut:

„Weet u dan niet wie ik ben?”

„Nee”, klonk het aan de andere kant.

Dan ben je dus uitgeluld.

Dus besteeg ik de berg om bij de maître d’ een potje te gaan smeken. Je weet nooit of er niet een tafel is afgezegd. Of dat hij gecharmeerd raakt van je hongerige blik.

Geen van tweeën was het geval. Het restaurant was afgehuurd voor een private party.

„Drie dagen lang?”, vroeg ik ongelovig.

„Nee”, antwoordde hij. „Tien dagen lang.”

Nou zijn er veel rijke Arabieren in Zürich, maar een tiendaags feestje klinkt zelfs voor hen wat buitensporig. Ik probeerde een berekening te maken in mijn hoofd. Je eet er voor gemiddeld tweehonderd francs per persoon (wat wil je met 2 Michelinsterren), maal vijftig couverts = 10.000 per diner maal tien dagen = 100.000 keiharde Zwitserse franken. Tel daarbij nog 10 lunches op plus nog alle dranken, en je zit zo op een half miljoen. „En dat is nog niet alles”, zegt een stem achter me. Het is Heiko Nieder, de sympathieke jonge chef van het restaurant. We schudden handen (ik heb hem ooit geïnterviewd) en ik volg hem naar binnen. Een compleet nieuwe inrichting. Loungebanken in plaats van tafels en stoelen, nieuw tapijt, nieuwe lampen, nieuw servies. Ook op het terras is alles nieuw: meubilair, parasols, zelfs nieuwe bomen en planten. De gastheer van het feestje vond het leuk zelf de boel te stylen voor die tien dagen.

Audi-rijders opgelet, want dit feestje is de reden dat uw auto zo duur is. Het leek Audi namelijk leuk voor de introductie van de nieuwe Q3 dit feestje te geven. Inclusief overnachtingen. Dat red je hier niet met een miljoen.

Van Heiko kreeg ik een glas champagne en wat goddelijke hapjes die hij voor het Audi-gezelschap bereidde. Ik hoefde niet te betalen.

Heb ik tenminste wat terug verdiend van de aanschafprijs van mijn Audi.

    • Ivo Weyel