Kort nieuws Cultuur

Esther Gordy Edwards overleden

Detroit. Esther Gordy Edwards, die samen met haar broer Berry Gordy Jr. Motown Records groot maakte, is woensdag op 91-jarige leeftijd overleden. Ze maakte bijna drie decennia deel uit van de directie van de platenmaatschappij, die onder andere werk uitbracht van Stevie Wonder, Marvin Gaye en The Supremes. Motown Records werd in 1959 opgericht in Detroit door de familie Gordy. Toen het bedrijf in 1972 naar Los Angeles verhuisde, bleef Gordy Edwards achter. In Detroit stichtte ze het Motown Museum. (AP)

Album Winehouse best verkochte in UK

Londen. Back to Black van Amy Winehouse is met 3,26 miljoen exemplaren het best verkochte album van de 21ste eeuw in Groot-Brittannië. De plaat heeft Back to Bedlam van James Blunt ingehaald. Best verkochte ooit blijft Greatest Hits van Queen met 5,67 miljoen. Zijn duet Body and Soul met Winehouse zingt jazz-zanger Tony Bennett zondag op de MTV Video Music Awards. (Novum)