Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kazernes moeten dicht in Brabant en Den Haag

Een bijeenkomst van defensiepersoneel in de Johannes Post Kazerne te Havelte in april. Defensiepersoneel maakt zich al langer druk over de bezuinigingen. Foto NRC / Rien Zilvold

Het ministerie van Defensie sluit de Koningin Beatrixkazerne en de Prinses Julianakazerne in Den Haag. In het zuiden van het land moet onder meer de Nassau Dietzkazerne in Budel dicht. De Koninklijke Militaire School in Weert verhuist naar Ermelo.

Dat staat in de conceptbrief Herbeleggingsplan Vastgoed Defensie van minister Hillen (Defensie, CDA) die in het bezit is van NRC Handelsblad. Het ministerie van Defensie wil geen commentaar geven op de inhoud van de brief, omdat die pas volgende week naar de Tweede Kamer gaat en de top van het departement er begin volgende week nog een keer over vergadert. Volgens een bron bij Defensie zal aan de inhoud niet veel meer veranderen.

Defensie moet in deze kabinetsperiode ongeveer 1 miljard euro bezuinigen. Een deel daarvan wil Defensie binnenkrijgen door duur vastgoed af te stoten. Afstoten van duur en leegstaand vastgoed moet een deel daarvan opleveren. Behalve de kazernes en de KMS worden ook een militair terrein bij Brunssum en restanten van de voormalige vliegbasis Twenthe op termijn afgestoten. Ook het landmacht-deel op Kamp Nieuw Milligen te Uddel (bij Apeldoorn) wordt geschrapt. Het Instituut Defensie Leergangen in Den Haag gaat over naar de Nederlandse Defensie Academie in Breda. De maatregelen hebben gevolgen voor de werkgelegenheid en bedrijvigheid in de regio’s.

Over enkele andere militaire centra wordt nog onderhandeld met provincies en gemeenten, aldus de brief. Zo wordt met de provincie Zeeland overlegd over mogelijkheden om een kazerne in die provincie te vestigen. Defensie praat ook over een mogelijk nieuwe locatie van het Dienstencentrum Human Resources in Enschede, bevestigt die gemeente.

Het met sluiting bedreigde vliegkamp De Kooy in Den Helder blijft voorlopig open, dankzij bijdragen van de provincie Noord-Holland (vijf jaar lang jaarlijks 1,1 miljoen euro) en Den Helder Airport (3,4 miljoen euro), zo meldde het ministerie van Defensie donderdag op zijn website.