India komt activist tegemoet - ‘intentieverklaring is doorbraak’

Activist Anna Hazare, die anderhalve week geleden in hongerstaking ging om strengere corruptiewetgeving af te dwingen, op een bijeenkomst in Chennai, India, eind mei. Foto AP / Saurabh Das

Het Indiase parlement komt de eisen van activist Anna Hazare tegemoet en gaat harder optreden tegen corruptie. Dat meldt persbureau Reuters op basis van woorden van de minister van financiën. NRC-correspondent Wim Brummelman spreekt van een ‘doorbraak’.

Hazare, het volgens sommigen Gandhi-achtige gezicht van de anticorruptiecampagne in het land, ging onlangs in hongerstaking om strengere regelgeving af te dwingen. In de afgelopen weken sprak heel India over zijn hongerstaking, schreef correspondent Wim Brummelman gisteren nog in NRC Handelsblad:

“Hazare, een 73-jarige sociaal activist uit een afgelegen dorpje in de deelstaat Maharashtra, is nu anderhalve week in hongerstaking, op een groot veld in het centrum van Delhi, omringd door duizenden aanhangers. Overal in het land gaan dagelijks demonstranten de straat op om hun steun te betuigen.”

Morgen beëindigt Hazare zijn hongerstaking, verklaarde hij zelf. Vandaag zat het land nog grotendeels in spanning over de zaak, licht Brummelman telefonisch toe:

“Televisiestations zonden de hele dag het debat uit. Er is nu een unanieme intentieverklaring van het voltallige parlement om voor strengere wetgeving rond de controle van corruptie te zorgen. Er werd eerder nog een stemming geëist door Hazare en zijn aanhangers, maar hij lijkt nu genoegen te nemen met de intentieverklaring. Dit is een grote doorbraak.”

Gedurende de afgelopen dagen slaagde Hazare erin het debat veel breder te trekken, legt Brummelman uit:

“Vandaag werd duidelijk dat het niet meer om hemzelf versus de regerende Congrespartij ging, maar om hemzelf én het volk versus de hele politiek, dus inclusief de oppositie. Hazare zei dat zo’n 150 leden van het parlement zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie en dat die er bij de eerstvolgende mogelijkheid uit moeten. Dat raakte een gevoelige snaar.”

Hazare’s protestactie heeft de door schandalen geplaagde Indiase regering aldus nog verder in verlegenheid gebracht. Naar schatting heeft corruptie de schatkist al miljarden euro’s gekost. De Indiase politie arresteerde woensdag nog vier parlementariërs voor hun vermeende rol bij het kopen en verkopen van stemmen om de regering in 2008 aan de macht te houden.

    • Peter Zantingh