Hoe word ik golfer?

Wereldwijd golfen ongeveer vijftig miljoen mensen. In Nederland staat de teller op 360.000 geregistreerde golfers. De verwachting is dat dit aantal de komende jaren blijft groeien.

Golfer worden is nog nooit zo makkelijk geweest. Door heel Nederland kun je op golfbanen terecht om kennis te maken met de sport en lessen te nemen. Clubs kopen hoeft niet, ze zijn te huur of inclusief bij de golflessen. Nieuwe golfers worden met open armen ontvangen nu de wachtlijsten op de meeste clubs zijn verdwenen.

De Nederlandse Golf Federatie helpt nieuwe golfers op weg met de uitgaven Wegwijs in Golf en het NGF Golf Startpakket (ngf.nl). Om te kunnen spelen op de meeste golfbanen is een Golf Vaardigheids Bewijs (GVB) verplicht. Partijen die snel geld hopen te verdienen stunten tot ergernis van de Golf Federatie met ‘haal in 1 dag je GVB!’ aanbiedingen. Op die manier kun je het GVB voor niet al te veel geld ‘kopen’.

Het minder goede nieuws is dat je in één dag geen golfer kunt worden. Beter is een serie golflessen te nemen bij een erkende professional van PGA Holland (pgaholland.nl) en zo naar het GVB-examen toe te werken.

Golf hoeft niet duur te zijn, maar het kan wel. Lid worden op de dit jaar geopende baan The Dutch in Spijk kost 47.500 euro (aandeel). Populair zijn de D-clubs, virtuele golfclubs zonder eigen baan. Voor een paar tientjes per jaar ben je er lid. D-clubs verzorgen de handicapregistratie en organiseren op golfbanen door heel Nederland wedstrijden voor hun leden. Grote D-clubs zijn ANWB Golf (anwbgolf.nl), Golf Vereniging Nederland (gvn.nl) en Loyaltee (loyalteeclub.com).