Hockeyers na vier jaar weer in grote finale

De Nederlands hockeyers hebben voor het eerst in vier jaar weer een finale op een groot toernooi bereikt. In de halve finale op de EK in Mönchengladbach won Oranje gisteravond met 4-2 van België.

De ploeg van bondscoach Paul van Ass kwam, net als tegen Ierland in de laatste groepswedstrijd, op achterstand. Vlak voor en vlak na rust boog Taeke Taekema de 1-2 met twee strafcorners om naar 3-2, waarna Nederland geen problemen meer kende. Valentin Verga en Robbert Kemperman maakten de velddoelpunten.

Sinds de gewonnen EK-finale in 2007 streed Nederland op de Spelen in 2008, de EK in 2009, WK in 2010 en bij drie Champions Trophy’s alleen om brons. „We hebben genoeg ervaring met troostfinales”, zei verdediger Wouter Jolie. „Het werd tijd dat we niet alleen in de pers zeggen dat we kunnen winnen, maar het ook echt laten zien.”

Van Ass blijft goed wegkomen met zijn tactiek, die geënt is op het simpele gegeven meer te scoren dan de tegenstander. Hij erkende met een 3-2-3-2 formatie zijn ploeg in de eerste „iets te scherp” te hebben neergezet. „De Belgen leefden van onze fouten, dat is hun strategie. En wij maakten die fouten, daar kan ik mee leven.”

België moest het stellen zonder de geblesseerde strafcornerspecialist Jérome Dekeyser. Dat, en het gegeven dat de Belgen op deze EK met de kwalificatie voor de Spelen hun doel al hadden bereikt, deden de hoop op een spannende halve eindstrijd vervliegen in het Hockeypark. Onder de ruim vijfduizend toeschouwers was rood de steunkleur, niet oranje.

Nederland leunde voor rust, in lijn met de spelopvatting van de bondscoach, op de aanvalskracht. Slordige passes door het midden en halfbakken onderscheppingen vormen dan een gevaar, maar Van Ass maakte zijn spelers geen verwijt. „Dit is een tactische keuze. Als je zo begint kun je altijd nog omschakelen.”

Dat gebeurde in de rust bij een stand van 2-2, maar met donderpreken ging dat niet gepaard. Terwijl op het veld nog een pauzenummer aan de gang was, kwamen de Nederlandse mannen alweer naar buiten. Van Ass: „Ik zei: ‘zullen we over op vier verdedigers?’ ‘Ja Paul, dat is misschien wel een goed idee’, zeiden ze. Toen namen ze een drankje en gingen naar buiten. We weten precies wat we moeten doen.”

In de tweede helft toonde Nederland tegen een onmachtig België aan dat het veel kwaliteit heeft. Gezien de vele doelpuntenmakers op deze EK lijkt de afhankelijkheid van Taekema mee te vallen. Zeven van de 23 Nederlandse doelpunten kwamen tot stand door zijn benutte strafcorners. Robbert Kemperman en Floris Evers stichten vaak gevaar door tot diep in de cirkel te pingelen. En aanvoerder Teun de Nooijer speelt sober, maar geeft bijna altijd de juiste pass.

Net als de Oranjevrouwen vandaag spelen de mannen morgen tegen Duitsland, dat Engeland gisteravond laat met 3-0 versloeg. Dan moet blijken of de verdedigende zwakte weer kan worden gecompenseerd. Ofwel: één goaltje meer maken dan je tegenstander.

    • Bart Hinke