Golfer slaat te ver voor oude banen

Golf is een powergame geworden waarbij hard slaan belangrijker is dan subtiel putten. Door betere ballen en betere clubs slaan profspelers vaak verder dan driehonderd meter, waardoor oude, klassieke golfbanen niet meer bruikbaar zijn voor toptoernooien: te kort, te makkelijk.

De Schotse golfer Colin Montgomerie luidt de noodklok, voorafgaand aan het KLM Open in Hilversum dat 8 september begint. „Dit moet stoppen. We moeten voorkomen dat we straks nog verder slaan.”

Volgens Maarten Lafeber, winnaar van de Open in 2003, verliest finesse het tegenwoordig van kracht. „Met het moderne materiaal komen missers vaak verbazend goed terecht. Voor amateurs is dat geweldig, op topniveau is iets verloren gegaan.” Ook Op de Hilversumsche is een aantal holes ook langer gemaakt. „Doodzonde”, zegt Robert-Jan Derksen. „Een van mijn lievelingsholes is nu gewoon saai.”

Vandaag in NRC: bijlage KLM Open

    • Gerard Louter