Fotoboeken 'Leezza' Rice in compound

„Ontzettend griezelig en bizar”. Zo omschrijft een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de fotoboeken vol afbeeldingen van voormalig minister Condoleezza Rice die de Libische rebellen deze week vonden in het hoofdkwartier van Gaddafi. Rice zelf onthoudt zich van commentaar. Het was bekend dat Gaddafi een bewonderaar was van Rice, die hij ‘Leezza’ noemde. In een interview met Al-Jazeera in 2007 zei Gaddafi dat Rice, minister onder George W. Bush, veel invloed had in de Arabische wereld. „Ik heb er veel bewondering voor hoe ze [...] orders geeft aan de Arabische leiders…. Leezza, Leezza… Ik bewonder haar, want ze is een zwarte vrouw van Afrikaanse origine.” Een jaar later bracht Rice een bezoek aan Libië, een belangrijke stap in de normalisering van de betrekkingen tussen de twee landen. De VS „hebben geen permanente vijanden”, zei ze toen.