Darmcellen houden het gif van de clostridiumbacterie in bedwang

Onderzoek naar de manier waarop de darmbacterie Clostridium difficile met zijn gifstof darmcellen infecteert, heeft een mogelijke behandeling tegen clostridiuminfecties opgeleverd. Dat is goed nieuws, want er zijn maar een paar (dure) antibiotica die een infectie van deze bacterie effectief bestrijden (Nature Medicine, 21 augustus online). Clostridium difficile is een vaste bewoner van de darmen, maar bij mensen met een verzwakte afweer die een antibioticumkuur krijgen, kan de bacterie (die vaak resistent is tegen veel antibiotica) diarree of darmontstekingen veroorzaken.

Onderzoekers van drie Amerikaanse universiteiten hebben nu opgehelderd hoe zo’n infectie ontstaat. Als de bacterie de kans krijgt, scheidt hij een gifstof af. Dat is een groot complex van diverse eiwitten. Het kan niet in zijn geheel door de celmembraan. Zodra een deel binnen is, wordt dat afgesplitst door een eiwitsplitsend enzym dat eveneens deel uitmaakt van het complex. Het afgesplitste deel doet verwoestend werk.

De onderzoekers ontdekten dat darmcellen echter twee stoffen kunnen maken die – in combinatie – de afsplitsing blokkeren. Die twee stoffen remden de infectie zo goed dat de onderzoekers nu een experiment bij mensen gaan uitvoeren.

Huup Dassen

    • Huup Dassen