New York City evacueert zevenduizend ziekenhuispatiënten

Inwoners van Manhattan in een supermarkt, om eten en drinken in te slaan in afwachting van orkaan Irene. Foto AFP / Mario Tama

De orkaan Irene, die naar verwachting morgenochtend New York bereikt, zal zorgen voor overstromingen en is ‘levensgevaarlijk’. Dat zegt de New Yorkse burgemeester Michael Bloomberg. Zevenduizend ziekenhuispatiënten worden geëvacueerd.

Bloomberg heeft ongeveer 370.000 New Yorkers in laaggelegen gebieden (Brooklyn, Queens en delen van Manhattan, hier op kaart) opgedragen hun huizen te verlaten. Daar niet aan gehoorzamen is ‘gevaarlijk’ en ‘dom’, stelde hij.

In afwachting van de eerste orkaan in decennia sluit New York vanaf 12.00 uur vanmiddag (18.00 Nederlandse tijd) tevens zijn vijf vliegvelden voor inkomende vluchten. Ook wordt voor het eerst in de geschiedenis het hele metrostelsel van de stad stilgelegd.

De orkaan Irene verliest aan kracht en is nu ingeschaald in categorie 1, met windsnelheden van 145 kilometer per uur. Toch is de verwachting dat de orkaan nog steeds in staat zal zijn om veel te vernietigen en dat er vooral veel neerslag mee gepaard gaat. In totaal zijn zo’n twee miljoen mensen aan de Amerikaanse oostkust op de vlucht geslagen.

    • Peter Zantingh