Britse aanval op steunpunt van Gaddafi

Britse vliegtuigen hebben gisteren bombardementen uitgevoerd op een bunkercomplex in Sirte, de kustplaats waar kolonel Moammar Gaddafi in 1942 bij in de buurt werd geboren. De Tornado’s stegen voor hun missie op vanaf een luchtmachtbasis in Norfolk. NAVO-vliegtuigen voerden eveneens beschietingen uit op voertuigen van de militairen, die nog loyaal zijn aan Gaddafi. Sirte, een stad zo’n 150.000 inwoners op 400 kilometer ten zuidoosten van Tripoli, geldt als het laatste grote bolwerk van Gaddafi. Hij heeft de stad altijd rijkelijk bedeeld met geld en investeringen. De aanhang van Gaddafi in Sirte, vooral behorend tot de Ghadadhfa- en de Urfali-stam, heeft tot dusverre verbeten weerstand geboden. Onderhandelingen om de inwoners tot overgave te brengen leidden eerder deze week tot niets. De opstandelingen maken zich nu ten oosten van de stad op voor de aanval.