Brief over goud

Gedreven door onzekerheid over de staatsschulden, de invloed daarvan op de economische vooruitzichten en de daaraan gekoppelde winstverwachtingen van bedrijven ruilen beleggers massaal aandelen in voor de ‘veilige’ haven van goud. De prijs van dit edelmetaal vertoont daardoor al een lange tijd een spectaculaire stijging.

Zoals wel meer beleggers vraag ik me af of het niet beter is om in goud te stappen - niet omdat ik denk dat goud echt een productieve investering is, maar omdat ik me afvraag of ik ervan kan profiteren. Goud is vooral emotie.

Grote hoeveelheden goud liggen opgeslagen in de zwaarbeveiligde bunkers en kelders van centrale banken. Dat is pure psychologie. Als dat goud er niet zou liggen, kan de economie gewoon doordraaien. Het ruilmiddel zelf hoeft geen intrinsieke waarde te hebben.

Goud genereert ook geen inkomsten en is op geen enkele manier van zichzelf productief. Welvaart groeit door steeds vernuftiger en creatiever met productiemiddelen om te gaan, niet door staven geel metaal op een plank te leggen. Met een belegging in goud investeer je niet in een reële economische activiteit, maar enkel in de hoop dat er morgen iemand zal zijn die er meer voor wil geven dan jij vandaag. Dit zal niet eeuwig doorgaan.

Goud zal altijd gewild blijven als grondstof voor sieraden en dure horloges en in die zin een waarde vertegenwoordigen. Maar als belegging is het niet meer dan een piramidefonds.

Ewoud Jansen

Hogeschooldocent Finance & Accounting, Fontys Hogescholen

International Business & Management Studies

    • Ewoud Jansen