Bosch uit woede na verloren WK-finale

Judoka Edith Bosch heeft gisteren de zilveren medaille behaald bij de wereldkampioenschappen in Parijs. Ze verloor de finale in de gewichtsklasse tot 70 kilogram van de Française Lucie Décosse, die haar titel prolongeerde.

De manier waarop Bosch (31) in het Palais-Omnisports van haar aartsrivaal verloor, maakte haar boos. Ze werd in de finale drie keer bestraft voor passiviteit, Décosse één keer. „Zo kan ik niet winnen”, zei Bosch, de wereldkampioen van 2005 die eerder dit jaar in Istanbul de Europese titel behaalde.

„Dit was Frankrijk tegen Edith Bosch. Ik ben blij dat de Olympische Spelen volgend jaar niet in Parijs zijn, maar in Londen. Dan krijg ik misschien een eerlijke kans. Ik weet dat ik op de goede weg ben en dat ik haar kan verslaan.”

Bosch reageerde zich ook af op Décosse, van wie ze nog nooit heeft gewonnen. „Na de tweede straf dacht ik: bekijk het maar. Ik gun het haar niet dat ze me voor al dat publiek omver gooit. Ze is arrogant. Ik gaf haar al in het begin een stoot voor d’r harses, daar heb ik geen spijt van.”

Ook bondscoach Marjolein van Unen was ontstemd over de beslissingen van de drie scheidsrechters. „Schandalig, Edith is bestolen. Décosse heeft zelf ook geen aanval kunnen inzetten, maar Edith wordt drie keer bestraft. Waar gaat dit over?”

Linda Bolder werd in dezelfde gewichtsklasse als Bosch uitgeschakeld door Décosse. Marhinde Verkerk (-78 kg) greep net naast de bronzen medaille. De wereldkampioen van 2009 verloor van Amerikaanse Kayla Harrison, de wereldkampioen van 2010.

Het zilver van Bosch was de derde medaille voor de Nederlandse judoka’s bij de WK. Eerder verloor Dex Elmont (-73 kg) zijn finale en behaalde Anicka van Emden brons ten koste van Elisabeth Willeboordse.