Apple blijft ook zonder Steve Jobs

Weinig ondernemingen zijn zó vervlochten met een individu als Apple en Steve Jobs. Hij was niet alleen één van de oprichters, maar heeft het bedrijf ook van een bijna-faillissement gered, waarna het is uitgegroeid tot één van de meest waardevolle bedrijven ter wereld. Het nieuws van deze week dat hij niet langer betrokken zal zijn bij de dagelijkse gang van zaken is dan ook een klap. Maar beleggers weten nog niet hoe ze het machtige bastion dat Jobs heeft opgebouwd, nu moeten beoordelen.

Voorlopig zal Apple nog een beroep kunnen doen op Jobs’ onwaarschijnlijke gevoel voor de consumentensmaak en zijn marketingtalent. Hij is tot president-commissaris gekozen en zal de onderneming vermoedelijk de weg wijzen zolang hij dat fysiek nog kan.

Zijn opvolger, Tim Cook, is niet alleen zeer capabel, hij is al vaker voor Jobs ingesprongen toen hij ziek was en toen zijn er geen rare dingen gebeurd. Cook heeft misschien niet het vermogen van Jobs om van vormgeving en technologie een vruchtbaar huwelijk te maken. Maar het feit dat Jobs hem tot zijn opvolger heeft benoemd zou enige luister aan zijn persoon moeten bijzetten.

Het is belangrijker dat Cook heeft bewezen dat hij verbazingwekkende groei in goede banen kan leiden. Apple verkoopt per kwartaal nu méér dan het een paar jaar geleden jaarlijks verkocht en weet zijn omzet nog steeds met meer dan 80 procent op jaarbasis te verhogen.

Die groei laat zien hoe lastig het voor beleggers is geweest om Jobs van Apple los te koppelen. Ondanks de buitengewone groei van de omzet en rendement wordt het bedrijf gewaardeerd op ongeveer dezelfde koers-winstverhouding als de hele beursindex S&P 500, mogelijk een weerspiegeling van de zorgen over de gezondheidstoestand van Jobs, of erger nog, zorgen over een herhaling van de problemen na zijn vertrek bij Apple in 1985. Bovendien moest Apple in de uren na het bekend worden van het nieuws van Jobs’ terugtreden als topman zo’n 20 miljard dollar aan marktwaarde inleveren.

Na de eerste schrik moeten beleggers zich echter richten op de vraag hoe goed Apple werkelijk is.

Mogelijk had Jobs het bedrijf, ter waarde van 350 miljard dollar, beter zelf door deze nieuwe fase kunnen leiden. Maar de erfenis van Cook en Jobs samen kan ook een sterke combinatie blijken te zijn.

Robert Cyran

Vertaling Menno Grootveld

    • Robert Cyran