Al-Qaeda’s nummer twee gedood in Pakistan

Atiyah Abd Al Rahman, die na de dood van Osama bin Laden doorgeschoven zou zijn naar de tweede positie binnen Al-Qaeda, is afgelopen week gedood in Pakistan.
Atiyah Abd Al Rahman, die na de dood van Osama bin Laden doorgeschoven zou zijn naar de tweede positie binnen Al-Qaeda, is afgelopen week gedood in Pakistan.

Atiyah Abd Al Rahman, Al-Qaeda’s nummer twee, is in Pakistan gedood. Dat zegt een bron binnen de Amerikaanse regering tegen persbureau AP.

Al Rahman zou na de dood van Osama bin Laden in mei doorgeschoven zijn naar de tweede plaats in de hiërarchie van Al-Qaeda, achter nieuwe leider Ayman al-Zawahiri. Hij had de Libische nationaliteit, voegde zich als tiener al bij de terreurorganisatie en was vermoedelijk aangesteld door Bin Laden zelf.

Volgens de official, die anoniem blijft, is Al Rahman op 22 augustus omgebracht in Waziristan, een regio van Pakistan. Hoe hij gedood is werd niet vermeld, maar de VS voerde op die dag wel drone-aanvallen uit boven het gebied. Daarbij kwamen, voor zover bekend, vijf mensen om.

Al-Qaeda raakt steeds meer verzwakt nu veel leiders wegvallen, zei minister van defensie Leon Panetta vorige maand al. “Dit is het moment, na de dood van Bin Laden, om de druk maximaal op te voeren,” verklaarde hij toen. “Ik denk dat als we dat blijven doen, we ze op de knieën kunnen krijgen.” Ook waarnemers in Washington verwachten dat de terreurgroep het verlies van nog enkele leiders niet zou kunnen opvangen.

    • Peter Zantingh