Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Ajax neemt pas na rust ruim afstand van Vitesse

Ajax heeft gisteren de leiding overgenomen in de eredivisie. De landskampioen versloeg Vitesse in de Arena met 4-1. Ajax heeft nu een punt voorsprong op FC Twente. De bekerwinnaar speelt vanavond in Enschede tegen VVV Venlo en kan bij winst de koppositie heroveren.

Ajax had in de eerste helft veel moeite met Vitesse, dat onder technische leiding van oud-Ajacied John van den Brom een sterk seizoensstart maakte en ook na vanavond nog vierde staat in de eredivisie. Maar het resultaat in Amsterdam was een grote tegenvaller voor de ambitieuze club van de Georgische eigenaar Merab Jordania.

Zijn Arnhemse speeltje kon de Amsterdamse aanvalsgolven slechts één helft tegenhouden. Na rust wist Ajax de kansen wel te verzilveren. De Deense middenvelder Christian Eriksen opende met een geplaatst schot de score en vanaf dat moment was het een eenzijdig duel.

Buitenspeler Derk Boerrigter hielp Ajax vlak daarna met een pegel aan een 2-0 voorsprong. Niet veel later maakte Kolbeinn Sigthórsson binnen een paar minuten met een intikker en een schot van afstand respectievelijk de 3-0 en 4-0. De IJslandse centrumspits, dezer zomer overgenomen van AZ, kreeg na zijn dubbelslag een publiekswissel.

Vlak voor tijd scoorde verdediger Alexander Büttner voor Vitesse tegen, nadat zijn Ivoriaanse ploeggenoot Wilfried Bony de bal tegen de paal had geschoten.