Afghaanse milities vallen Pakistaanse controleposten aan

Honderden Afghaanse militanten zijn de Afghaanse grens overgestoken en hebben zeven controleposten in het het noordwesten van Pakistan aangevallen. Daarbij vielen in ieder geval meer dan 40 doden. Dat melden Pakistaanse betrokkenen aan persbureau AP.

Volgens Nizam Khan van de Pakistaanse politie werden bij de aanval door zo’n 200 militanten 38 Pakistaanse soldaten en agenten gedood. In een poging om de aanval in het district van Chitral af te slaan werden negen militanten gedood. Het Pakistaanse leger spreekt van hele andere cijfers. Er zouden 25 soldaten en agenten zijn gedood en 20 militanten.

Na de aanval op de controleposten veroverden de militanten volgens Khan een dorp in de grensstreek. Daar gaan de gevechten ondertussen nog steeds door. De Pakistaanse troepen ter plaatse hebben om versterking met gevechtshelikopters gevraagd, om zo de Afghaanse militanten de grens weer over te krijgen.

Sinds de Verenigde Staten hun troepen goeddeels uit het gebied in Oost-Afghanistan hebben teruggetrokken pleegden Afghaanse strijders van daaruit een reeks aanvallen op het buurland. Pakistan eist dat de VS en de regering in Kabul de invallen voorkomen, een klacht die eerder vooral in omgekeerde richting klonk.

Het grensgebied tussen Afghanistan en Pakistan.


Grotere kaart weergeven

    • Lex Boon