Aanslag op VN-kantoor in Nigeria eist 18 levens

Ten minste achttien mensen zijn vrijdag om het leven gekomen bij een bomaanslag op een kantoor van de Verenigde Naties in Nigeria. Een auto met explosieven ramde twee hekken, waarna de bestuurder zichzelf opblies bij de receptie van het kantoor in de hoofdstad Abuja.

De islamitische sekte Boko Haram nam enige uren later de verantwoordelijkheid voor de aanslag op zich. De VN waren onlangs al gewaarschuwd dat zoiets kon gebeuren.

De aanslag werd uitgevoerd op een moment dat er veel medewerkers aanwezig waren in het gebouw, waar onder meer de VN-Ontwikkelingsorganisatie, UNICEF en het VN-Bevolkingsfonds zijn gevestigd. Er werken meer dan 400 mensen bij de VN in Nigeria, van wie de meeste in dit soort kantoren. Volgens de Nigeriaanse radio vielen er ruim zestig gewonden. „Dit was een aanval op degenen die hun levens wijden aan het helpen van anderen”, zei VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon in een reactie.

Het is de derde keer dat een kantoor van de VN doelwit is van een aanslag. In 2003 kwamen 21 VN’ers, onder wie de Braziliaanse topdiplomaat Sergio Vieira de Mello, om bij een aanslag op het VN-hoofdkantoor in Bagdad. En vier jaar later vielen vijftien doden bij een aanslag op gebouwen van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en de VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP in Algiers.

Het VN-kantoor dat gisteren werd getroffen ligt in de diplomatieke wijk van Abuja, waar ook de Amerikaanse ambassade is gevestigd. De aanslag toont opnieuw dat politie en leger geen passend antwoord hebben op de opstand van Boko Haram. De sekte heeft eerder aanslagen gepleegd in de hoofdstad, maar nooit op een buitenlands doel.

Westerse ambassades maken zich grote zorgen. Twee grote ambassades in Abuja hebben ieder honderd man veiligheidspersoneel ingezet om de situatie in het noorden nauwgezet te volgen. Boko Haram was aanvankelijk alleen in de noordoostelijke deelstaat Borno actief maar heeft zijn activiteit uitgebreid naar naburige deelstaten.

Boko Haram, dat voor het eerst van zich liet horen in 2003, begon in 2009 een heilige oorlog in het noordoosten van Nigeria met duizenden doden tot gevolg. Vorig jaar viel ze een gevangenis aan en bevrijdde 700 gevangenen.

Amerikaanse en Britse diplomaten noemen Boko Haram een terreurgroep die banden onderhoudt met Al-Qaeda. Leger en politie pogen de sekte met harde hand uit te roeien. Aanhangers van Boko Haram-leider Mohammed Yusuf openden in 2009 het vuur op politiebureaus en andere overheidsgebouwen. Het leger ging daarop met artillerie en tanks in de aanval tegen het bolwerk van de sekte in Maiduguri. Kort daarna werd Yusuf door de politie gedood.

Er bestaat een diepe sociale crisis in het noorden van Nigeria, met een hoge jeugdwerkeloosheid. In sommige steden, zoals in het tien miljoen inwoners tellende Kano, is naar schatting 10 procent bedelaar. Waarnemers zien dit als een voedingsbodem voor groepen als Boko Haram. (AP, Reuters, AFP, BBC)