Wat wil de boze burger?

Burgers lijken van alles te willen, als het maar niet te veel op de huidige consensusdemocratie lijkt. Hervormingen wég van het poldermodel kunnen op veel bijval rekenen. De hang naar autonome, sterke leiders valt bijvoorbeeld op. Bovendien verklaren forse meerderheden meer inspraak te willen in de vorm van referenda en gekozen bestuurders. Alleen de aanhang voor de gekozen premier blijft onder de 50 procent steken.

Zolang het gebruik van referenda niet uit de hand loopt, kunnen ze een gezonde injectie geven aan het democratische systeem, denkt Hendriks. „Het moet niet doorschieten naar een situatie zoals in Californië. Daar heeft het ene referendum als uitkomst dat er bredere wegen moeten komen, en het andere dat er minder belasting moet komen. Dat gaat dus niet.” Hendriks heeft meer vertrouwen in het Zwitserse model, waarin pogingen om consensus te bereiken niet per definitie worden overschaduwd door de heerschappij van de meerderheid.