Uitgelicht

A worker makes an iPhone case decorated with plastic models of sushi at Suetake Sample, a plastic food model maker, in Yokohama, near Tokyo July 29, 2011. The company began producing iPhone cases decorated with plastic food models such as sushi and eel bowl since the end of last year. The prices of the handmade products vary from 2,000 - 4,000 yen ($26 - $56) in domestic and oversee markets. REUTERS/Kim Kyung-Hoon (JAPAN - Tags: SOCIETY FOOD ODDLY SCI TECH)
A worker makes an iPhone case decorated with plastic models of sushi at Suetake Sample, a plastic food model maker, in Yokohama, near Tokyo July 29, 2011. The company began producing iPhone cases decorated with plastic food models such as sushi and eel bowl since the end of last year. The prices of the handmade products vary from 2,000 - 4,000 yen ($26 - $56) in domestic and oversee markets. REUTERS/Kim Kyung-Hoon (JAPAN - Tags: SOCIETY FOOD ODDLY SCI TECH) REUTERS

Film

Million Dollar Baby (Clint Eastwood, 2004, VS). Met Oscars voor beste regie en beste film bekroonde boksfilm van Eastwood. Gaat zoals alle boksfilms niet echt over boksen, maar over hoop, doorzettingsvermogen of Amerika. De belangrijkste variatie is dit keer dat de bokser een meisje is. Eastwoods aanpak behelst niet het aankleden, maar het uitbenen van clichés. Wat behouden blijft, levert kaal, mannelijk sentiment op. Met Hilary Swank, Lucia Rijker en Morgan Freeman. RTL8, 20.30-23.05u.

Monty Python and the Holy Grail (Terry Gilliam & Terry Jones, 1974, Engeland). Tweede speelfilm van de Britse grappenmakers is een weinig gestructureerde parodie op middeleeuws ridderavontuur en de legende van koning Arthur. Met John Cleese, Eric Idle, Michael Palin en Graham Chapman. Canvas, 22.45-00.15u.

A Bronx Tale (Robert De Niro, 1993, VS). Charmant regiedebuut van De Niro naar de jeugdherinneringen van Chazz Palminteri aan de New Yorkse wijk in de jaren zestig. Negenjarige zoon van vlijtige buschauffeur De Niro wordt beschermeling van moralistische maffiabaas (gespeeld door Palminteri zelf). Eén. 22.55-00.50u.

La mala educación (Pedro Almodóvar, 2004, Spanje). Typisch ‘almodrama’ van de regisseur die met kitscherige melodrama’s vol hoeren en travestieten haast een eigen genre heeft geschapen. Een acteur doet auditie bij een regisseur die een jeugdvriend blijkt te zijn met wie hij samen op een internaat heeft gezeten. De acteur heeft een verhaal geschreven, waarin hij door een van de priesters blijkt te zijn misbruikt. De regisseur verfilmt het en krijgt een verhouding met de acteur, die niet degene is voor wie hij zich uitgeeft. Met Gael García Bernal. BBC 2, 01.00-02.40u.

Informatief

Terzake: Sterrensushi. In de restaurantgids 2009 van Michelin kreeg Japan plotseling bijzonder veel aandacht. In Tokio werden liefst elf driesterrenrestaurants genoteerd, terwijl het er in Parijs ‘slechts’ tien waren. Proportioneel is dat niet zo vreemd want Tokio telt 160.000 restaurants en Parijs een schamele 15.000. Maar toch: Tokio is een trekpleister voor gourmands geworden. In deze documentaire wordt op zoek gegaan naar de sterren van Tokio, de keukens achter die sterren en de chefs in die keukens. Canvas, 20.00-20.45

Magnetischer Wechsel – die Pole spielen verrückt. Documentaire over het onderzoek naar het magneetveld van de aarde. Dat veld vormt een scherm tegen schadelijke straling uit de kosmos en speelt een belangrijke rol in het navigatievermogen van talloze insecten en vogels. Onderzoek wijst uit dat het steeds zwakker wordt en de grote vraag is welke gevolgen dat zou kunnen hebben: gaat het magnetisch veld 180 graden draaien, zoals dat in het verleden meermaals gebeurd is, of verdwijnt het helemaal, zoals de planeet Mars overkomen is? Arte, 21.45-22.35u.

India on four wheels. Laatste aflevering van tweedelige serie over de auto-industrie van India. Anita Rani is met haar Mahindra 4x4 aangekomen in Mumbai, financieel centrum van India, woonplaats van miljardairs en van tallozen in een van ’s wereld grootste krottenwijken. Ondertussen rijdt Justin Rowlatt in zijn Hindustan Ambassador over het platteland en ontmoet boeren die voor het eerst in een auto zitten en hij ziet de potentiële gevolgen van het gebruik van fossiele brandstoffen op een van ’s werelds meest precaire ecosystemen.BBC 2, 22.00-23.00u.

Rückkehr in die Normandie. Film van Nicolas Philibert (bekend van Être et avoir) over zijn weerzien met de cast van Moi, Pierre Rivière, ayant égorgé ma mère, ma soeur et mon frère.... Die speelfilm uit 1975, over een moord die honderdveertig jaar eerder echt is gepleegd, werd destijds opgenomen vlak bij de plek waar de moorden gepleegd waren. Het scenario was geschreven door Michel Foucault, de meeste rollen werden gespeeld door boeren uit de omgeving. Philibert was toen regieassistent van René Alliot. Na dertig jaar ziet hij voor het eerst de hoofdrolspelers van toen terug.Arte, 22.35-00.25u.

Amusement

Uitmarkt 2011, de opening. Jörgen Raymann presenteert het openingsprogramma van de Uitmarkt, de opening van het culturele seizoen. Live vanaf het Museumplein in Amsterdam, met daarin ballet, theater, klassiek, pop, gospel en hiphop, begeleid door The New Cool Collective onder leiding van Benjamin Herman. Er zijn optredens van o.a. Arjan Ederveen, Racoon, Ruben Hein en Dazzled Kid. Het Nationale Ballet en moderne dansgroep Club Guy & Roni treden op, evenals de pianobroers Arthur en Lucas Jussen, hiphopgroep Kern Koppen en het ZO! Gospel Choir. Ned.2, 20.55-22.00u.

My favourite joke. Britse acteurs maken hun keuze uit de beste en leukste momenten uit talloze series of stand-up programma’s en vertellen over de personen die de grap maakten. BBC 1, 00.05-00.35u.