Turkse bond beducht voor de macht van Fenerbahçe

Al jaren waren er geruchten over omkoping in het Turkse voetbal. Al jaren keken Turkse sportjournalisten een andere kant uit bij verdachte uitslagen. In april dit jaar installeerde de politie afluisterapparatuur in kleedkamers. De wet werd aangepast, waardoor het niet alleen strafbaar was om spelers van de tegenpartij om te kopen, maar ook om de tegenstander van je tegenstander premies te verstrekken om beter te spelen. En toen de voetbalcompetitie eenmaal voorbij was, en de verkiezingen veilig achter de rug, barstte de bom.

Landskampioen Fenerbahçe is sindsdien hoofdverdachte. Zeventien wedstrijden lang bleef de club ongeslagen en dat is wat ongewoon in het Turkse voetbal. De machtige voorzitter Aziz Yildirim is de meeste prominente onder de dertig verdachten die nu achter de tralies hun rechtszaak afwachten. Hij werd onder meer rijk met de bouw van legerbases voor de Turkse strijdkrachten en de NAVO.

Andere clubs zijn ook verdacht. Besiktas raakte zijn trainer kwijt. Galatasaray zou evengoed betrokken zijn. En ook de nummer twee, Trabzonspor, die niettemin de plaats van Fenerbahçe inneemt in de Champions League nadat de Turkse voetbalbond de landskampioen deelname ontzegde.

De Turkse voetbalbond vreest de macht van Fenerbahçe. De fans van de club maken liefst 45 procent uit van de kijkers van het betaaltelevisiebedrijf Digiturk. Nadat bekend was geworden dat Fenerbahçe geen Europees voetbal mag spelen, plaatsten fans onmiddellijk een oproep aan alle fans om hun decoders in te leveren. Die macht weerhield de voetbalbond er tot nu toe van Fenerbahçe al te streng te straffen.