Traag herstel zendmasten irriteert de radiowereld

In de radiowereld heerst grote onvrede over de manier waarop de beheerders van de zendmasten en -installaties de problemen aanpakken die zijn ontstaan na de branden in Smilde en Lopik, half juli. Het herstel van de radio-ontvangst, die vanochtend nog slechter was door hevige regenval, verloopt langzaam en ondoorzichtig. Een bemiddelaar moet het conflict oplossen tussen staatsbedrijf Novec, dat de masten beheert, en Broadcast Partners (BP), dat de zendinstallaties exploiteert. BP, dat onder meer werkt voor de publieke omroep, heeft het kort geding tegen Novec, dat gisteren zou dienen, ingetrokken.

BP eiste dat het weer op vol vermogen mag uitzenden vanuit Lopik. Novec beperkt het vermogen op 10 procent, omdat BP eerst veiligheidsmaatregelen moet nemen. Dan pas zijn onder meer rampenzender Radio 1, BNR en Q-Music weer goed te horen via FM in Midden-Nederland.

Hoe de branden in Smilde en Lopik op 15 juli zijn ontstaan is nog niet bekend. Bedrijven die regelmatig werkzaamheden verrichten in de torens mogen niets zeggen en verwijzen naar Novec. De beheerder zelf ontkent dat hij onderzoeksresultaten achterhoudt; de onderzoeken zouden nog niet zijn afgerond.

Deskundigen hebben een sterk vermoeden dat de problemen zijn ontstaan in apparatuur van BP. Na een brandje ’s ochtends in Lopik – in een ‘combiner’ waar onder meer zenderkabels van Radio 1, 2 en 3FM samenkomen – werden die zenders uitgeschakeld. Om de ontvangst op peil te brengen zouden technici naar Smilde zijn gereden om daar het zendvermogen fors te verhogen. Dat leidde tot hitte in de kabels en brand. „Vergelijk het met een bouwlamp die je aansluit met een dun draadje. Dat wordt ook snel warm”, zegt een antennebouwer. Hij denkt dat een alarmsysteem niet goed werkte. Volgens hem hield de sector al langer rekening met problemen in de apparatuur van BP. Het bedrijf zou vorig jaar waarschuwingen van antennebouwers hebben genegeerd. BP reageerde vanochtend niet op een verzoek om commentaar.