Top Afrikaanse Unie brengt ‘maar’ 223 miljoen op voor hongersnood

Caption: An internally displaced malnourished child receives treatment inside a paediatric ward at the Banadir hospital in Somalia's capital Mogadishu, August 25, 2011. The African Union will hold a much delayed summit on Thursday to raise money to ease the Horn of Africa's famine after mounting criticism over the continent's weak response to the disaster, which has already killed tens of thousands of people. REUTERS/Feisal Omar (SOMALIA - Tags: SOCIETY ENVIRONMENT DISASTER) Kinderen met ondervoeding liggen op de kinderafdeling van het Banadir ziekenhuis in Mogadishu. Foto Reuters / Feisal Omar

Tijdens een top van de Afrikaanse Unie is gisteren 223 miljoen euro opgehaald onder de lidstaten voor noodhulp in de Hoorn van Afrika. Een teleurstellend bedrag vinden hulporganisaties.

Volgens de Verenigde Naties is ongeveer een miljard euro nodig voor voedsel en medische voorzieningen. Somalië heeft hier vooral veel behoefte aan. Het land heeft te maken met de zwaarste droogte in zestig jaar.

Het was de eerste keer dat de AU een dergelijke geldinzamelingstop organiseerde, meldt persbureau AP. De opkomst was teleurstellend volgens hulporganisaties omdat slechts vier regeringsleiders aanwezig waren op de top in Ethiopische hoofdstad Addis Abeba en maar 21 van de 54 AU-lidstaten financiële hulp toezegden.

Al eerder werd er 300 miljoen dollar gedoneerd door de Afrikaanse Ontwikkelingsbank voor verbetering van watervoorzieningen en landbouw, geld dat overigens niet gebruikt kan worden voor noodhulp aan de ongeveer 12 miljoen door honger getroffen mensen in de Hoorn van Afrika.

    • Hans Klis