Tientallen lijken liggen in de straten van onrustig Tripoli

TOPSHOTS Libyan rebels seize boxes of ammunition hidden underground by Kadhafi's forces in the al-Maser forest in southern Tripoli on August 25, 2011. Hardened fighters streamed into Tripoli as Libya's rebels sought to deliver a knockout punch to Moamer Kadhafi's diehards and to flush out the elusive strongman, dead or alive. TOPSHOTS/AFP PHOTO / Filippo MONTEFORTE AFP

Terwijl de Libische rebellen Tripoli nog altijd niet volledig onder controle hebben, zijn op verschillende plaatsen in de hoofdstad grote aantallen lijken gevonden. Sommige lichamen tonen sporen van executie in gevangenschap. Amnesty International doet een beroep op beide partijen om de rechten van gevangenen te respecteren. De organisatie zegt recente informatie te hebben dat pro-Gaddafi-gevangenbewaarders minderjarige gevangenen verkracht hebben, en dat de rebellen buitenlandse arbeiders opsluiten en meer dan 100 mensen tegelijk in één cel stoppen, zodat ze nauwelijks nog kunnen bewegen.

De jacht op de gevallen leider Moammar Gaddafi leidde gisteren tot een felle strijd in een buurt met flatgebouwen, waarvan het gerucht ging dat Gaddafi en zijn entourage zich er verstopt zouden hebben. De rebellen zegevierden, Gaddafi werd niet gevonden, en veel doden van beide partijen bleven na afloop van de vuurgevechten achter op straat.

In dezelfde buurt werden vanochtend in een verlaten ziekenhuis tientallen lijken in verregaande staat van ontbinding aangetroffen. In één zaal lagen 21 lichamen, op de binnenplaats lagen er nog twintig, allemaal me een donkere huidskleur. Ook lagen er gewonden, vermoedelijk strijders of aanhangers van Gaddafi, die kreunden en om water riepen. Medisch personeel was er niet, buurtgenoten liepen nieuwsgierig door het ziekenhuis maar niemand bood hulp.

In een buurt waar gisteren nog hevig gevochten werd tussen opstandelingen en Gaddafi-getrouwen lagen de straten bezaaid met doden. ook bij het kazerneterrein van Gaddafi, Bab al-Aziziya, werd een twintigtal lijken gevonden, sommige met hun handen gebonden en met kogelgaten in hun hoofd. Volgens het persbureau Associated Press gaat het waarschijnlijk om pro-Gaddafi-activisten die in een tentenkamp op het terrein verbleven om tijdens de bombardementen van de NAVO hun solidariteit met de Libische leider te tonen. Het lijk van een arts, nog met zijn groene operatietenue aan, werd aangetroffen in een kanaal.

Gaddafi slaagde er gisteren van zijn onbekende locatie in om een audioboodschap te maken, die werd uitgezonden door en pro-Gaddafi-satellietzender, die gevestigd is in Syrië. „Laat je niet uit Triploi verjagen door de ratten”, bezwoer Gaddafi zijn aanhang. „Vecht tegen ze, dood ze! Libië is van het Libische volk, niet van de agenten, van het imperialisme, niet van Frankrijk. niet van Sarkozy, niet van Italië.” Volgens een woordvoerder is Gaddafi veilig in zijn schuilplaats en leidt hij vandaar de strijd tegen de opstand.

Maar niet alleen is het het grootste deel van Tripoli nu in handen van de rebellen, de Nationale Overgangsraad, het tijdelijke bestuur, verklaarde vanaf vandaag ook te opereren vanuit de hoofdstad, en niet meer vanuit de oostelijke stad Benghazi, die aanvankelijk als rebellenhoofdstad functioneerde.

De ‘minister van Buitenlandse Zaken’ van de rebellen, Mahmoed Jebril, zei dat de opstandelingen in september bij de Verenigde Naties de Libische zetel bij de VN zullen innemen. Bij de VN hebben de Verenigde Staten en Zuid-Afrika volgens Washington hun meningsverschil bijgelegd over het vrijgeven van 1,5 miljard dollar aan Libische tegoeden die bevroren waren als sanctie tegen Gaddafi. Het geld kan ten goede komen aan de rebellen, als Zuid-Afrika, dat zich zal laten leiden door de Afrikaanse Unie, er daadwerkelijk me instemt .

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken probeerde gisteren ongerustheid te sussen dat terroristen in de chaotische toestand na de val van het regime de hand kunne leggen op nucleair of gevaarlijk chemisch materiaal.

Onduidelijk is of er gevaar bestaat dat duizenden raketten uit de arsenalen van Gaddafi in verkeerde handen vallen. Hij zou bijvoorbeeld zo’n 15.000 tot 20.000 raketten gehad hebben die van de schouder afgevuurd kunnen worden.