Studie: cultuursector loopt miljard euro mis

De gesubsidieerde kunst- en cultuursector zal in 2013 maximaal 1 miljard euro minder inkomsten hebben, 20 procent minder dan in 2009.

Dat heeft bureau Berenschot berekend op verzoek van Kunsten ’92, de belangenvereniging van de kunst-, cultuur- en erfgoedsector. De inkomstenderving is het gevolg van de bezuinigingen bij Rijk, gemeenten en provincies, en lagere kaartverkoop. Het onderzoek wordt zondag gepresenteerd in Paradiso, Amsterdam. Berenschot heeft eerst gekeken naar de inkomsten van de gesubsidieerde kunst- en cultuursector in 2009, het jaar waarin de nieuwe subsidieperiode van het Rijk inging en er nog geen sprake was van bezuinigingen. In de sector ging toen 5,25 miljard euro om. Bijna 2 miljard euro kwam van de gemeenten, bijna 1 miljard van het Rijk, nog eens 1 miljard uit entreegeld (kaartjes), bijna 600 miljoen verdiende de kunstsector zelf met horeca, verhuur van zalen, workshops en de verkoop van merchandising, bijna 400 miljoen kwam van sponsors, mecenassen, private fondsen en loterijen en ruim 300 miljoen kwam van de provincies.

Berenschot-onderzoeker Bastiaan Vinkenburg heeft de berekening gemaakt waaruit blijkt dat de sector in 2013 maximaal een miljard misloopt: „Het Rijk bezuinigt 240 miljoen euro, waarvan 200 miljoen euro op de begroting Cultuur en 40 miljoen op onder meer het Muziekcentrum van de Omroep en de WWIK, de uitkering voor kunstenaars. De bezuinigingen bij de gemeenten en provincies zijn nog niet helemaal bekend, maar zullen uitkomen op 300 tot 600 miljoen euro.”

Het totale bezuinigingsbedrag staat nog niet vast. Zo hebben sommige gemeentes, zoals Utrecht, eerder gezegd niet op cultuur te gaan bezuinigen. Dat gaat nu, vanwege de bezuinigingen op het gemeentefonds, waarschijnlijk wel gebeuren. (NRC)