Staten aan oostkust VS maken zich op voor komst orkaan Irene

Een foto van de NOAA van de orkaan Irene aan de oostkust van de VS. Veel van de kuststaten nemen noodmaatregelen. Foto Reuters / NOAA

Zes staten aan de oostkust van de VS hebben maatregelen genomen omdat orkaan Irene hun kant op komt. De verwachting is dat Irene morgenochtend in South Carolina het vasteland bereikt. New York houdt rekening met grootschalige evacuaties.

Irene, de eerste orkaan van het Atlantisch orkaanseizoen, is er een van de derde categorie (op een schaal van vijf), met windstoten van zo’n honderdtachtig kilometer per uur en neerslag die voor overstromingen kan zorgen. In delen van Delaware, Maryland, New Jersey en North Carolina zijn mensen al geëvacueerd.

Ook in New York worden noodmaatregelen genomen. Enkele bejaardentehuizen en ziekenhuizen zijn al geëvacueerd en morgenochtend wordt besloten of zo’n 250.000 inwoners van de wijken Manhattan, Brooklyn en Staten Island wordt opgedragen te vertrekken. “Het is goed mogelijk dat we dan zeggen ‘jullie moeten weg uit die gebieden’”, zei burgemeester Bloomberg gisteravond op een persconferentie.

De orkaan zal dan in kracht al zijn afgenomen, maar nog steeds veel neerslag meebrengen. In 1985 kreeg New York voor het laatst te maken met een orkaan.

Eilandengroep de Bahama’s kreeg al te maken met de orkaan: daar werden straten blank gezet en woningen verwoest. Irene heeft nog geen mensenlevens geëist.

    • Peter Zantingh