Spelers Italiaanse competitie staken in openingsweekend

Caption: The logo of Italian Football Federation (FIGC) is seen at its headquarters in Rome August 24, 2011. The risk of a football strike increased in Italy on Wednesday as the League refused to sign an agreement over players' rights, three days before the scheduled start of the Serie A season. REUTERS/Alessandro Bianchi(ITALY - Tags: SPORT SOCCER) Het logo van de Italiaanse voetbalfederatie (FIGC). Foto Reuters / Alessandro Bianchi

De spelers in de Italiaanse Serie A, gaan in het openingsweekend staken. Dat heeft Damiano Tomassi, de voorzitter van de belangenbehartigers van spelers (AIC), vanmiddag bekend gemaakt.

Aanstaande zaterdag stonden de eerste wedstrijden (Cagliari - AC Milan en Siena - Fiorentina) in de Serie A gepland. Waarschijnlijk begint het voetbalseizoen op zijn minst een week later.

Mislukte cao-besprekingen

Gisteren mislukte het overleg tussen het AIC en de clubs en nationale voetbalbond (FIGC) over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst, meldt persbureau AP. Achttien van twintig clubs stemden toen tegen een nieuw voorstel over de cao. De voornaamste twistpunten zijn het niet alleen hoeven trainen als voetballers niet meer worden ingezet in het elftal en dat clubs in het laatste contractjaar niet meer alle contractverplichtingen hoeven na te komen.

Daarnaast willen de voetbalclubs dat er een clausule in de cao komt waarin bepaald wordt dat voetballers met een hoog inkomen een zogenoemde solidariteitsbelasting moeten betalen. Deze heffing is ingesteld door de Italiaanse regering als onderdeel van de straffe bezuinigingen die het land moet doorvoeren als gevolg van de schuldencrisis in de eurozone.

Ook stakingen bij Spaanse clubs

Afgelopen weekend werden in de Spaanse Primera Division de openingswedstrijden officieel afgelast. Ook hier speelt een conflict tussen de spelersvakbond AFE en de Spaanse voetbalbond over een nieuwe cao. De spelers in Spanje willen de garantie dat ze worden uitbetaald wanneer een club in financiële problemen komt.

    • Hans Klis