Spanje beperkt begrotingstekort wettelijk

Als eerste van de eurolanden geeft Spanje gehoor aan de Duits-Franse oproep om het begrotingstekort in de grondwet te begrenzen.

De Spaanse regering is vannacht met de belangrijkste oppositiepartij overeengekomen dat er grenzen aan het begrotingstekort en de staatsschuld worden vastgelegd in de grondwet. Spanje is hiermee het eerste land dat gehoor geeft aan de oproep van Duitsland en Frankrijk vorige week aan de eurolanden om wettelijke beperkingen aan hun begrotingstekorten te stellen. Het akkoord komt nadat de tienjaarsrente op Griekse obligaties gisteren met 18,5 procent de hoogste stand in het bestaan van de euro bereikte.

Duitsland en Frankrijk willen met wettelijke grenzen aan de tekorten het vertrouwen van beleggers herwinnen. Spanje, waarvan beleggers vrezen dat het het eerste grote euroland is dat een beroep zal moeten doen op het Europese noodfonds, wil nu een wet aannemen waarin het begrotingstekort wordt vastgesteld op maximaal 0,4 procent van het bbp.

Deze wet wordt aangenomen naast een grondwetswijziging, waarin geen percentage wordt genoemd, opdat er enige flexibiliteit blijft voor tijden van crisis. De wet moet vóór 30 juni 2012 zijn aangenomen en treedt per 2020 in werking. Ook worden er criteria in vastgelegd om de staatsschuld geleidelijk in lijn te brengen met het groei- en stabiliteitspact van de EU. Zowel de regerende socialistische partij van premier Zapatero als de conservatieve oppositiepartij PP mogen de wet aanpassen in 2015 en 2018. Voor dit jaar hoopt Spanje het tekort op 6 procent te houden.

De 0,4 procent is opgebouwd uit 0,26 voor de nationale overheid en 0,14 procent voor de regio’s. Economen hebben het akkoord verwelkomd. Zij waren bang dat er niet in alle regioparlementen voldoende steun zou zijn voor regionale maatregelen. Door de grondwetswijziging gelden de beperkingen automatisch voor alle overheden.

Vandaag zouden ambtenaren van de eurolanden in de zogeheten eurowerkgroep een oplossing zoeken voor de impasse die is ontstaan rond het Griekse reddingsplan, door het contante onderpand dat Finland van Griekenland eist. Volgens anonieme functionarissen in The Financial Times proberen zij een regeling te treffen waarin Griekenland vastgoed en/of aandelen in staatsbedrijven als onderpand ter beschikking stelt.