Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkeer en infrastructuur

Shell verdubbelt capaciteit in Texas

Enorme raffinaderijen met torenhoge installaties en kluwens pijpleidingen domineren Port Arthur, Texas, het eindpunt van de geplande Keystone XL-project. De grootste raffinaderij in het gebied aan de kust van de Golf van Mexico, het belangrijkste raffinagecentrum in Noord-Amerika, wordt geëxploiteerd door Shell.

Shell is voor 50 procent eigenaar van de Port Arthur Refinery van Motiva, een joint venture van het energieconcern met de Soedi-Arabische oliemaatschappij Saudi Aramco. Het bedrijf staat op het punt een grootschalige uitbreiding te voltooien, een investering van 5 miljard dollar (3,5 miljard euro) die van de raffinaderij de grootste van het continent zal maken – en een van de grootste ter wereld, met een capaciteit van 600.000 vaten per dag.

Begin volgend jaar moet de verdubbeling van de raffinagecapaciteit rond zijn, zegt Tom Purves, vicepresident voor de uitbreiding bij Shell. De fabriek, die in staat is om zo goed als alle soorten ruwe olie die op de markt zijn te verwerken, maakt benzine, diesel, kerosine en motorolie, voornamelijk voor de meer naar 7.700 benzinestations van Shell in het oostelijk deel van de VS.

„De raffinaderij is bijzonder flexibel”, zegt Purves. „Bij het ontwerp hebben we gekeken naar de eigenschappen van alle verschillende soorten ruwe olie die worden gevonden. We hebben de raffinaderij zó ontworpen, dat ze de zwaarste vormen van ruwe olie aankan, met de hoogste gehaltes zuren en zwavel.” Zo zijn er extra installaties om zwavel te verwijderen, en om op aanvaardbare wijze om te gaan met de reststoffen, waaronder afvalwater, zegt hij.

Behalve ruwe olie uit huidige brongebieden als de Golf van Mexico, Brazilië en Saoedi-Arabië, is de raffinaderij van Motiva in Port Arthur dan ook geschikt voor de verwerking van ‘bitumen’ uit Canada. Hoewel de uitbreiding van de raffinaderij losstaat van de Keystone XL- pijplijn, kan de verbinding in de toekomst een rol spelen bij een rendabele aanvoer van zware olie die Shell produceert in Canada aan Motiva in Port Arthur, zegt Purves. „We kunnen het hier verwerken, en als het voor een goede prijs beschikbaar is, zullen we dat zeker doen.”