Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wielrennen

Sagan wint rit in Vuelta na tactisch plan van Liquigas

De Slowaakse wielrenner Peter Sagan heeft gisteren de zesde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. Het 21-jarige talent van de Italiaanse ploeg Liquigas versloeg in de straten van Córdoba de Spanjaard Pablo Lastras en zijn ploeggenoten Valerio Agnoli, Vincenzo Nibali en Eros Capecchi. De Franse kampioen Sylvain Chavanel start ook vandaag in de rode leiderstrui.

Vier renners van Liquigas zetten in de technisch moeilijke afdaling van de Alto del Catorce, de enige hindernis van de dag, de aanval in. Alleen Movistar-renner Pablo Lastras, die maandag de derde rit won, kon mee. De vijf sloegen een gat en pakten op de finish zeventien seconden.

Met deze opvallende actie hoopte wielerploeg Liquigas kopman Nibali, vorig jaar Vuelta-winnaar, aan ritwinst te helpen. In de Ronde van Spanje pakken ritwinnaars twintig bonificatieseconden. De Italiaan is een begaafd daler en geldt opnieuw als kanshebber voor de eindzege.

Pablo Lastras gooide echter roet in het eten, door mee te dingen voor de zege. Daardoor moest Peter Sagan meesprinten. Nibali had in de topdrie moeten eindigen om nog bonificatieseconden te krijgen, maar zelfs dat lukte hem niet. De Vuelta-winnaar van vorig jaar finishte als vierde. Toch pakte hij tijdwinst op zijn belangrijkste concurrenten, die op minimaal zeventien seconden achterstand binnenkwamen.

Quicksteprenner Chavanel hield de schade beperkt en behoudt de rode leiderstrui. In het algemeen klassement heeft de Fransman vijftien seconden voorsprong op de Spanjaard Daniel Moreno, die wat meer tijd verloor. Nibali staat op zestien seconden en schoof op naar de derde plaats.

Bauke Mollema is momenteel de beste Nederlander op een vijftiende plaats. De Rabobank-renner staat op een minuut van leider Chavanel. Ploeggenoot Steven Kruijswijk staat dertigste op 2.34 minuut, Vacansoleil-renner Wouter Poels is momenteel 32ste op 2.44.

Vandaag rijden de renners naar Talavera de la Reina. Tijdens het weekeinde staan twee pittige bergritten op het menu. Op zaterdag rijden de renners van Talavera de la Reina naar San Lorenzo de El Escorial. Zondag is er de aankomst in La Covatilla, na een loodzware slotklim. (Novum)