Sagan wint rit in Vuelta na tactisch plan Liquigas

Maar zijn kopman Vincenzo Nibali liep de bonificatieseconden mis.

De Slowaak Peter Sagan heeft de zesde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. Het 21-jarige talent van Liquigas versloeg in de straten van Cordoba de Spanjaard Pablo Lastras en zijn ploeggenoten Valerio Agnoli, Vincenzo Nibali en Eros Capecchi. De Fransman Sylvain Chavanel start ook vandaag in de rode leiderstrui.

Vier renners van Liquigas zette in de technische afdaling van de Alto del Catorce, de enige hindernis van de dag, de aanval in. Alleen Pablo Lastras (Movistar) kon mee. De vijf sloegen een gat, en pakte op de finish zeventien seconden. Het plan van Liquigas was dat kopman Vincenzo Nibali, de grootste kanshebber voor de eindzege binnen de ploeg, zou winnen en zo twintig bonificatieseconden pakken. Maar Lastras ging voor de overwinning, waardoor Sagan mee moest sprinten. Nibali had in de topdrie moeten eindigen om nog bonificatieseconden te krijgen, maar zelfs dat lukte hem niet. De Vuelta-winnaar van vorig jaar finishte als vierde. Toch pakte hij tijdwinst op zijn belangrijkste concurrenten, die op minimaal zeventien seconden achterstand binnenkwamen.

Leider Chavanel hield de schade beperkt en heeft in het algemeen klassement vijftien seconden voorsprong op Daniel Moreno, die wat meer tijd verloor. Nibali staat op zestien seconden en schoof op naar de derde plaats. Beste Nederlander Bauke Mollema daalt naar de vijftiende plaats. (Novum)