Reizen met korting in het OV is vaak te duur

Bus- en treinreizigers die op hun ov-chipkaart een kortingsproduct hebben geladen, komen regelmatig duurder uit dan reizigers die zonder korting rijden.

Dat meldde het OV-loket, de ombudsman voor het openbaar vervoer, gisteren in een kwartaalrapport. De verschillen worden veroorzaakt door de slechte samenwerking tussen de verschillende vervoersregio’s. Al geruime tijd krijgt de instantie klachten van reizigers die een zogeheten kortingsproduct hadden geladen. Als zij overstappen van de ene regio naar de andere of binnen het streekvervoer op een andere vervoerder overstappen, moeten ze regelmatig extra betalen. Zo gelden kortingsproducten vaak alleen voor een bepaalde vervoerder, waardoor reizigers bij een overstap alsnog het basistarief moeten betalen. Ook ontstaan er problemen als er meerdere kortingsproducten op een kaart staan. Vaak werkt een van de producten dan niet. (Novum)