Publicatie cijfers Saab uitgesteld

Swedish Automobile, eigenaar van de Zweedse autofabrikant Saab, heeft de publicatie van de halfjaarcijfers uitgesteld omdat het rapport volgens het bedrijf nog niet af is. Vandaag zou het bedrijf de resultaten over de eerste helft van dit jaar bekendmaken. Autofabrikant Saab verkeert in grote financiële problemen, waardoor de fabriek al maanden stilligt.

De salarissen van het fabrieks- en kantoorpersoneel zijn deze maand opnieuw niet betaald omdat er geen geld is. Dat bevestigt een woordvoerder van Saab. De fabrieksarbeiders zouden gisteren hun salaris ontvangen, het kantoorpersoneel vandaag. Maar doordat geld dat investeerders hadden toegezegd nog niet is ontvangen, is de uitbetaling uitgesteld. De woordvoerder kan geen indicatie geven wanneer de Saab-werknemers hun salaris zullen ontvangen. Twee keer eerder werden de werknemers dit jaar te laat betaald. Bij Saab werken rond de 3.700 mensen.

Het uitstellen van de publicatie van de resultaten heeft volgens de woordvoerder niets te maken met de ernstige financiële problemen waarmee de autofabrikant kampt. „Er moet niet teveel waarde aan worden gehecht. De resultaten zijn nog niet af. Daarom is de publicatie uitgesteld. Volgende week woensdag zullen ze gepresenteerd worden.”

Maar volgens directeur Jan Maarten Slagter van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) „leert de historie” dat uitstel van de publicatie van de resultaten „nooit goed nieuws” is. „Het is meestal een voorbode voor nog slechter nieuws.”

De fabriek van Saab in Trollhättan ligt al sinds april stil omdat leveranciers die nog geld krijgen weigeren onderdelen te leveren. Gisteren werd bekend dat Saab per direct zo’n 17 miljoen euro nodig om de financiële problemen op te lossen. Volgens Zweedse vakbonden is Saab bij elkaar ruim 11 miljoen euro (circa 100 miljoen Zweedse kroon) aan lonen verschuldigd. Veertien toeleveranciers hebben een claim van bijna 6 miljoen euro uitstaan.

Saab wilde de productie begin deze maand weer opstarten, maar dat werd uitgesteld naar eind volgende week omdat nog niet met alle toeleveranciers een akkoord was gesloten. Het is onduidelijk of het lukt om de fabriek volgende week weer te laten draaien. Saab is afhankelijk van investeerders die op korte termijn geld in het bedrijf willen steken. „We zijn druk bezig met het regelen van een brugfinanciering”, zegt de woordvoerder. Voor de lange termijn is de hoop gevestigd op twee Chinese bedrijven die voor bijna 245 miljoen euro een meerderheid van Saab in handen krijgen. Deze deal moet nog goedgekeurd worden door de Chinese overheid. Die toestemming wordt pas in het najaar verwacht.