Premier Japan treedt af

De Japanse premier Naoto Kan is vanochtend afgetreden. Directe aanleiding hiervoor was de zware kritiek die hij kreeg vanwege zijn trage reactie op de aardbeving, de tsunami en de nucleaire stralingsramp die Japan in maart troffen. Maar ook al voor maart was zijn positie niet sterk.

Met zijn aftreden maakt Kan de weg vrij voor nieuwe leiderschapsverkiezingen van de Democratische Partij van Japan (DPJ), de huidige regeringspartij. Die verkiezingen zullen naar verwachting maandag plaatshebben. De nieuwe partijleider van de DPJ wordt automatisch premier van Japan, de zesde in vijf jaar.

Naar werd aangenomen maakt de populaire voormalige minister van Buitenlandse Zaken Seiji Maehara (49) grote kans te worden gekozen. Maehara stelde zich dinsdag kandidaat „om Japan te redden”.

Later vandaag maakten Japanse media bekend dat de machtige oud-voorzitter van de DPJ, Ichiro Ozawa, minister van Handel Banri Kaieda steunt. Daarmee onderstreepte Ozawa de interne machtstrijd binnen de DPJ.

Ozawa staat aan het hoofd van de grootste factie binnen de regeringspartij. Zijn macht is tanend omdat hij een proces tegemoet ziet wegens een corruptieschandaal waarvoor hij eerder dit jaar werd aangeklaagd. Ozawa weigerde evenwel de meest populaire kandidaat te steunen.

Minister Kaieda (62) heeft opgeroepen tot een verbetering van de nucleaire veiligheidsmaatregelen. Het streven van ex-premier Kan om in de toekomst Japan totaal vrij te maken van kernenergie heeft hij „prematuur” genoemd. Ook waarschuwt hij tegen overhaaste stijging van de Japanse BTW.

    • Kjeld Duits