pas verschenen

Hugo Bousset: Vurige tongen. Essays over romans na 11 september. Meulenhoff, 255 blz. €21, 95

Onderzoek van de Brusselse hoogleraar moderne Nederlandse literatuur naar gevolgen van 9/11 voor de Nederlandse en buitenlandse literatuur. Leidden de aanslagen tot het einde van het vrolijke postmodernisme? is een van de vragen die hij behandelt.

Alex Butterworth: De wereld die er nooit kwam. Een geschiedenis van het anarchisme (The World That Never Was). Vert. Ineke Mertens, Athenaeum-Polak & Van Gennep, 604 blz. € 39,95

Anarchisten, revolutionairen, politiespionnen, bommenleggers en verraders. Aan de hand van een groot aantal personages en verhalen schetst Butterworth de opkomst van het anarchisme aan het einde van de 19de eeuw.

Lotty Eldering: Cultuur en opvoeding. Lemniscaat, 368 blz. € 37,50

Volledig herziene uitgave van Cultuur en opvoeding uit 2001. Aangevuld met nieuw onderzoek van Lotty Eldering naar de positie van etnische minderheden in de Nederlandse samenleving. Onder meer de tweede generatie allochtonen in Nederland en de rol van de islam krijgen aandacht.

Umberto Galimberti: Mythen van onze tijd. De mens in het tijdperk van vooruitgang en techniek (I miti del nostro tempo). Jeanne Crijns en Wilfried Dabekaussen, Ambo, 472 blz. € 39,95

Analyse van de Venetiaanse filosoof Umberto Galimberti van de moderne tijd, waarin de dominantie van arbeid en macht leidt tot een verarming van het sociale leven.

Hella Haasse: Inkijk. Reflecties van een lezer. Querido, 384 blz. € 24,95

Tweede deel van de verzamelde beschouwingen van Hella Haasse over het werk van Nederlandse en buitenlandse schrijvers. Gekozen en van een nawoord voorzien door Margot Dijkgraaf en Patricia de Groot.

Hans den Hartog Jager: Verf. Hedendaagse Nederlandse schilders over hun werk. Athenaeum-Polak & Van Gennep, 248 blz. € 24,95

Nieuwe uitgave van Verf uit 2004, met de 14 oorspronkelijke interviews plus vier nieuwe: Rob Scholte, Philip Akkerman, Ina van Zyl en Tjebbe Beekman.

Peter van Lier / Machteld van Buren: Wisseling van de wacht. CBK Zeeland. € 9,-

In dit nieuwe deel in de Slibreeks worden collages van beeldend kunstenaar Machteld van Buren afgewisseld met poëzie van dichter Peter van Lier. Beide kunstenaars lieten zich inspireren door de stad Vlissingen.

Orhan Pamuk: De naïeve en de sentimentele romanschrijver. (The Naive and the Sentimental Novelist). Vert. Hanneke van der Heijden/ Margreet Dorleijn, Arbeiderspers, 208 blz. €21,95

Lezingen van Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk over de kunst van het romanschrijven. Aan de hand van zijn lievelingsboeken van onder anderen Tolstoj, Dostojevksi, Stendhal en Flaubert onderzoekt hij de wijsheid die deze romans bieden.

Luc Verhuyck: Venezia. Een anekdotische reisgids. Athenaeum – Polak & Van Gennep, 448 blz. € 22,50

De mooiste en bijzonderste verhalen over Venetië, bijeengebracht door Luc Verhuyck die eerder anekdotische reisgidsen schreef over Rome en Florence.

Coralie Tilot: Côte d’Azur. Le rêve. De Bezige Bij/Lido. ca. 250 blz. €69,90.

Eén of twee paginagrote foto’s van met name ‘the rich and famous’ die in de vorige eeuw de Côte bezochten tijdens of buiten het Filmfestival daar.