Paniek in het oosten, vermaak in het westen

Mineral. Vrijwilligers helpen met vakkenvullen in een supermarkt in Mineral na de aardbeving van afgelopen woensdag. Het epicentrum van de beving van 5,8 op de schaal van Richter lag enkele kilometers van het 430 inwoners tellende dorp in de Amerikaanse staat Virginia. Het waren vooral de zenuwen van de Amerikanen die werden opgeschud door een aardbeving aan de Oostkust. Er vielen geen doden of gewonden door de beving, iets na de lunch lokale tijd. De chaos was niettemin groot, doordat duizenden de straat opvluchtten en het vliegverkeer, de metro's en de treinen in meerdere steden werd stilgelegd. Het mobiele netwerk raakte overbelast. In Washington werden overheidsgebouwen geëvacueerd, waaronder het Witte Huis en het Pentagon. Na de beving werd een scheur ontdekt in het prominente Washington Monument, de bijna 170 meter hoge obelisk tegenover het Witte Huis. De paniek aan de Oostkust heeft tot hilariteit geleid aan de Westkust, waar mensen veel beter zijn voorbereid op aardbevingen en weten dat het verstandiger is om binnen te blijven in plaats van naar buiten te vluchten. Het leidde op Twitter tot de ene na de andere 'meelevende' tweet. MINERAL, VA - AUGUST 24: Morgan Nolan (C) joins other volunteers as they help to restock the shelves at Millers Market after the store was damaged by yesterday's 5.8 earthquake August 24, 2011 in Mineral, Virginia. The epicenter of the quake, the East Coast's largest since 1944, was located a few miles outside of Mineral, a town of 430 people located about 50 miles west of Richmond. Scott Olson/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == AFP

Vrijwilligers helpen met vakkenvullen in een supermarkt in Mineral na de aardbeving van afgelopen woensdag. Het epicentrum van de beving van 5,8 op de schaal van Richter lag enkele kilometers van het 430 inwoners tellende dorp in de Amerikaanse staat Virginia.

Het waren vooral de zenuwen van de Amerikanen die werden opgeschud door een aardbeving aan de Oostkust. Er vielen geen doden of gewonden door de beving, iets na de lunch lokale tijd. De chaos was niettemin groot, doordat duizenden de straat op vluchtten en het vliegverkeer, de metro’s en de treinen in meerdere steden werd stilgelegd. Het mobiele netwerk raakte overbelast.

In Washington werden overheidsgebouwen geëvacueerd, waaronder het Witte Huis en het Pentagon. Na de beving werd een scheur ontdekt in het prominente Washington Monument, de bijna 170 meter hoge obelisk tegenover het Witte Huis.

De paniek aan de Oostkust heeft tot hilariteit geleid aan de Westkust, waar mensen veel beter zijn voorbereid op aardbevingen en weten dat het verstandiger is om binnen te blijven in plaats van naar buiten te vluchten.

Het leidde op Twitter tot de ene na de andere ‘meelevende’ tweet.

nrc.nl/inbeeldnu ook verkrijgbaar als gratis app voor de iPad