Oostkust VS wacht gespannen op ‘extreem gevaarlijke’ orkaan

Golven bij een pier in de plaats Avon in North Carolina, waar morgen naar verwachting orkaan Irene aan land komt. Foto Reuters / Jose Luis Magana

Voor de inwoners van de oostkust van de Verenigde Staten zijn het spannende uren, want orkaan Irene nadert langzaam de kust. President Obama waarschuwde zijn landgenoten vanmiddag in een verklaring voor wat hij een “historische orkaan” noemt.

Obama liet vanaf zijn vakantieadres op het eiland Martha’s Vineyard weten dat de orkaan “extreem gevaarlijk en kostbaar” kan worden. Hij raadt Amerikanen aan de orkaan serieus te nemen en zich voor te bereiden op het aan land komen van de orkaan. Volgens de president wijst alles erop dat Irene een “historische orkaan” is.

Hoewel de eerste regen die door de orkaan veroorzaakt wordt al is gevallen in het zuidoosten van North Carolina, is het niet de verwachting dat de orkaan voor morgenmiddag Amerikaanse tijd aan land komt. De orkaan is qua kracht op dit moment een orkaan van de tweede categorie, wat betekent dat er rukwinden kunnen optreden van rond de 170 kilometer per uur. Het is niet de verwachting dat de orkaan, naar verwachting de krachtigste in zeven jaar tijd, bij het naderen van de kust nog veel in kracht afneemt.

Ongeveer 65 miljoen inwoners van de Amerikaanse oostkust worden door de orkaan bedreigd. Steden als Washington, New York, Philadelphia en Boston krijgen vermoedelijk allemaal last van Irene. De schade zou in de miljarden dollars kunnen lopen.

    • Pim van den Dool