Oostenrijker verwekte geen kinderen bij misbruik dochters

Een gisteren gemaakte foto van het huis waar de Oostenrijker zijn dochters jarenlang zou hebben vastgehouden en misbruikt. Foto AFP / Manfred Fesl

De 80-jarige Oostenrijker die ervan wordt verdacht zijn twee geestelijk gehandicapte dochters 41 jaar lang seksueel te hebben misbruikt heeft geen kinderen bij zijn dochters verwekt. Dat hebben de openbaar aanklagers vanmiddag gezegd.

Volgens openbaar aanklager Alois Erbner zijn er na verhoor van de twee dochters geen aanwijzingen dat er kinderen zijn geboren. De vraag is relevant, omdat de zaak sterk doet denken aan die van de Oostenrijker Josef Fritzl. Fritzl hield zijn dochter 24 jaar lang gevangen en verwekte meerdere kinderen bij haar. Die zaak kwam in 2008 aan het licht. Fritzl is voor zijn misdaden tot levenslang veroordeeld.

De man zou zijn dochters tussen 1970 en mei 2011 stelselmatig hebben verkracht. Zijn dochters zijn nu 53 en 45 jaar oud. De vrouwen wisten te ontsnappen toen hij een van hen wilde verkrachten. Zij duwde haar vader om, die daarna niet in staat was om op te staan en hen te achtervolgen. Hoewel de verdachte al weken geleden is gehoord over de aantijgingen, werd hij pas gisteren van zijn bed gelicht. Vandaag bepaalde een onderzoeksrechter dat de man tot 9 september in hechtenis moet blijven.

De Oostenrijkse autoriteiten hebben verschillende, tegenstrijdige verklaringen gegeven waarom het zo lang heeft geduurd voordat de aantijgingen openbaar werden gemaakt. In de meest recente verklaring schreef Georg Wojak, lid van het regiobestuur, dat de eerste beschuldigingen van seksueel misbruik op 8 augustus werden geuit. Een maatschappelijk werkster vond de vader van de twee vrouwen op de grond, twee dagen nadat hij was gevallen. Ze stapte vervolgens naar de politie.

Openbaar aanklager Ernestine Heger zei vrijdag dat de twee vrouwen, die reeds zijn gehoord door de politie, worden ondervraagd door het openbaar ministerie. Een deskundige gaat bepalen hoe ‘betekenisvol’ de getuigenissen van de twee zijn.

    • Pim van den Dool