Oostenrijker hield dochters 41 jaar in huis gevangen

Een 80-jarige man uit het Oostenrijkse stadje Braunau wordt ervan verdacht zijn twee dochters 41 jaar lang te hebben opgesloten en seksueel misbruikt.

De man werd gisteren aangehouden door de Oostenrijkse politie. Hij zou zijn geestelijk gehandicapte dochters, nu 53 en 45 jaar oud, seksueel hebben misbruikt en met stokken, hooivorken en wapens hebben geterroriseerd en mishandeld. De verkrachtingen zouden zijn begonnen in 1970 en hebben geduurd tot mei 2011.

De vrouwen leefden in een klein kamertje in het grote huis en mochten geen enkel contact hebben met de buitenwereld. ’s Nachts sliepen ze op houten keukenbanken. Hij zou hebben gedreigd met grof geweld als ze zouden vertrekken. Ook zou hij zijn vrouw, die in 2008 overleed, herhaaldelijk hebben mishandeld.

Volgens de dochters zijn ze in hun jeugd ook mishandeld en misbruikt door een vriend van hun vader. Maar de politie zegt dat dat misdrijf intussen is verjaard.

Volgens de krant Oberösterreichische Nachrichten wisten de vrouwen aan hun vader te ontsnappen toen hij de oudste van de twee wilde verkrachten. Zij duwde haar vader van zich af, die op de grond viel en niet in staat bleek om nog op te staan. De vrouwen lieten de man liggen, om hem te laten sterven. Hij werd twee dagen na de val gevonden door een medewerker van de thuiszorg, die langskwam voor een routinebezoek.

De verdachte ontkent en wijst op de geestelijke gesteldheid van zijn dochters. Maar volgens de politie zijn de getuigenissen van de vrouwen „geloofwaardig”.

De zaak doet denken aan die van Josef Fritzl, de Oostenrijker die zijn dochter 24 jaar lang in een kelder gevangen hield en zeven kinderen bij haar verwerkte. Fritzl, die in 2008 werd gearresteerd, kreeg het jaar daarop levenslang, wegens vrijheidsberoving, incest, meervoudige verkrachting, doodslag en slavernij.

De zaak – twee jaar nadat Oostenrijk ook al was opgeschrikt door de zaak-Kampusch, het meisje dat na ruim acht jaar ontsnapte aan de kelder van haar ontvoerder – leidde in Oostenrijk tot diepgravend, nationaal zelfonderzoek. (AP, Reuters)