Oostenrijk opnieuw in de ban van incestzaak

Een 80-jarige man zou zijn twee dochters 41 jaar lang hebben opgesloten en seksueel misbruikt.

De man werd gisteren aangehouden door de Oostenrijkse politie. Hij zou zijn geestelijk gehandicapte dochters, nu 53 en 45 jaar oud, seksueel hebben misbruikt en met stokken, hooivorken en wapens hebben geterroriseerd en mishandeld. De verkrachtingen zouden tussen 1970 en mei 2011 in de stad Braunau hebben plaatsgevonden. De krant Oberösterreichische Nachrichten meldde dat de vrouwen aan hun vader wisten te ontsnappen toen hij een van hen wilde verkrachten. Zij duwde haar vader om, die daarna niet in staat was hen te achtervolgen.

De zaak doet sterk denken aan die van Josef Fritzl, de Oostenrijker die zijn dochter 24 jaar lang in een kelder gevangen hield en zeven kinderen bij haar verwerkte. Het laatste kind stierf twee dagen na de geboorte. Fritzl, die handelde met medeweten van zijn echtgenote, liep in 2008 tegen de lamp en kreeg het jaar daarop levenslang, wegens vrijheidsberoving, incest, meervoudige verkrachting, doodslag en slavernij. De zaak leidde destijds in Oostenrijk tot diepgravend, nationaal zelfonderzoek.

De verdachte in de huidige zaak heeft ontkend. Volgens zijn dochters dreigde hun vader met grof geweld als ze zouden vertrekken. Ook hun moeder, die enkele jaren geleden overleed, zou herhaaldelijk zijn mishandeld. Volgens de politie zijn de getuigenissen van de vrouwen „geloofwaardig”. Hun verhaal kwam pas weken na hun ontsnapping naar buiten. Volgens de politie, omdat een sociaal werker, die de omgeduwde man ontdekte, argwaan begon te koesteren en naar de politie stapte. (AP)

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

In het artikel ‘Oostenrijk opnieuw in de ban van incestzaak’ (vrijdag 26 aug, pagina 6) staat dat Josef Fritzl zijn dochter 24 jaar lang opsloot met medeweten van zijn echtgenote. Zijn vrouw heeft echter altijd ontkend dat ze dit wist.