Ook in de Serie A is nu een 'onhoudbare situatie'

Ook in Italië liggen spelers en de organisatie van de competitie overhoop. De eerste speeldag in de Italiaanse eredivisie Serie A, die morgen zou beginnen, is afgelast als gevolg van een spelersstaking. De spelersvakbond AIC weigert te spelen zonder een nieuwe arbeidsovereenkomst.

De AIC en de competitieorganisatie Serie A leven sinds vorig jaar in onmin. Toen verliep de vorige cao. Een staking werd toen tot twee keer toe vermeden. Er kwam twee keer een mondeling akkoord, maar de overeenkomst werd nooit ondertekend.

De Serie A wil het mogelijk maken dat clubs spelers die niet langer gewenst zijn, niet op het trainingsveld toe hoeven te laten. De vakbond vindt dat spelers het recht hebben tot het einde van hun contract mee te trainen.

Op financieel gebied maken de clubs ruzie over de zogenaamde solidariteitsbijdrage. Dat is een extra belasting voor inkomens boven de 90.000 euro. De clubs willen dat de spelers de nieuwe tax gaan betalen.

Een verzoeningspoging van de Italiaanse bond liep gisteren op niets uit. Volgens Serie A-voorzitter Maurizio Beretta was het voorstel onaanvaardbaar. „We hopen dat AIC de staking afgelast en ons voorstel aanvaardt”, verklaarde Beretta gisteren.

AIC-voorzitter Damiano Tommasi was niet onder de indruk. „Zonder een getekende nieuwe arbeidsovereenkomst wordt er morgen niet gespeeld”, zei de voormalige middenvelder van AS Roma gisteren in de Italiaanse krant La Republicca.

Het Italiaans Olympisch Comité CONI noemt de situatie „onbegrijpelijk” en „onhoudbaar” en roept beide partijen op snel tot een akkoord te komen.