Ontslagen bij ABN ondanks winstgroei

Terwijl ABN Amro een uiterst winstgevend eerste half jaar draaide – een nettowinst van 864 miljoen euro – zal de staatsbank opnieuw gaan reorganiseren. Vanochtend kondigde de bank aan in de komende drie jaar 2.350 extra banen te zullen schrappen, waarvan 1.500 gedwongen. Deze sanering komt bovenop de reductie van 6.000 in de afgelopen drie jaar. Die waren vooral het gevolg van de samenvoeging met Fortis Bank Nederland, na de noodgedwongen nationalisatie in 2008.

De nieuwe reorganisatie is volgens bestuursvoorzitter Gerrit Zalm nodig om tot verdere kostenverlaging te komen. De zogeheten efficiëntieratio – de verhouding tussen inkomsten en kosten – daalde in het afgelopen half jaar weliswaar al van 75 tot 63 procent, maar Zalm wil dat percentage in 2014 „onder de 60 procent” zien te krijgen.

In de eerste helft van dit jaar wist ABN Amro het nettoverlies van vorig jaar om te buigen in een flinke winst. „Vergeleken met het eerste half jaar van 2010 maakten we een winstsprong van ruim 1,8 miljard euro”, zei topman Zalm van de bank vanmorgen trots. Door het herstel van de winstgevendheid zal ABN Amro dit jaar voor het eerst sinds de nationalisering in staat zijn om dividend uit de keren. Binnenkort kan minister De Jager van Financiën al een uitkering van 200 miljoen aan interimdividend tegemoet zien.

FNV Bondgenoten reageerde vanochtend geschokt op de aangekondigde reorganisatie. In een persbericht zei de vakbond „grote vraagtekens” te zetten bij het nut en de noodzaak ervan. „Met het schrappen van 2.350 banen gooit Zalm het kind met het badwater weg.”

Vorige maand maakte ook Rabobank bekend fors te gaan saneren. De Utrechtse bank gaat de komende twee jaar circa 1.230 van de 44.000 banen schrappen. Gedwongen ontslagen zijn daarbij niet uitgesloten. Rabobank wil met de reorganisatie 219 miljoen euro besparen. Rabo zei destijds dat er geen directe aanleiding was voor de reorganisatie, maar dat de maatregelen voortkwamen uit een periodiek onderzoek naar de werkwijze van de bank. In totaal verdwijnen er 376 vaste banen en 854 plekken voor externe medewerkers.

ABN Amro: pagina 26