New York evacueert laaggelegen gebieden vanwege komst orkaan

Plywood shutters, covering windows of a beachside house, share a message from a community preparing for the arrival of Hurricane Irene in Atlantic Beach, North Carolina August 26, 2011. The United States urged 55 million people on its eastern seaboard to prepare for Hurricane Irene on Friday as the powerful storm packing high winds and heavy rain bore down on the North Carolina coast. REUTERS/Steve Nesius (UNITED STATES - Tags: ENVIRONMENT DISASTER) Een huis in Atlantic Beach in Noord-Carolina bereidt zich voor op Irene. Foto Reuters / Steve Nesius

Burgemeester Bloomberg van New York heeft opdracht gegeven tot evacuatie van laaggelegen gebieden (kaart). Morgen zullen naar verwachting zo’n driehonderdduizend inwoners hun huizen verplicht moeten verlaten.

Voor New York is vanavond een officiële orkaanwaarschuwing afgegeven.

Het is de eerste keer in de geschiedenis van de stad dat tot verplichte evacuatie is besloten. De inwoners worden opgevangen in veiliger gelegen delen van de stad. Hoewel de eerste regen die door de orkaan veroorzaakt wordt al is gevallen in het zuidoosten van Noord-Carolina, is het niet de verwachting dat de orkaan voor morgenmiddag Amerikaanse tijd aan land komt.

Twitter avatar MarySnowCNN Mary Snow NYC will shut down public transportation on Saturday--including trains, busess, LIRR & Metro North because of Hurricane Irene

De orkaan Irene nadert langzaam de oostkust van de Verenigde Staten. President Obama waarschuwde zijn landgenoten vanmiddag in een verklaring voor wat hij een “historische orkaan” noemt. Obama heeft vanwege de dreigende situatie zijn vakantie een dag eerder afgebroken.

Honderdduizenden inwoners aan de kust van New Jersey hebben vandaag verplicht huis en haard verlaten. Gouverneur Chris Christie verklaarde gisteren de noodtoestand in de staat. De burgemeester van Philadelphia wil niet overgaan tot evacueren maar heeft de inwoners van de stad - vooral die in overstromingsgevoelige delen - opgeroepen om hun gezonde verstand te gebruiken en te evacueren wanneer noodzakelijk.

American Airlines heeft voorlopig alle vluchten van zaterdagmiddag tot zondagmiddag geannuleerd in de omgeving van Washington.

Ongeveer 65 miljoen inwoners van de Amerikaanse oostkust worden door de orkaan bedreigd. Steden als Washington, New York, Philadelphia en Boston krijgen vermoedelijk allemaal last van Irene. De orkaan is qua kracht op dit moment een orkaan van de tweede categorie, wat betekent dat er rukwinden kunnen optreden van rond de 170 kilometer per uur. Het is niet de verwachting dat de orkaan, naar verwachting de krachtigste in zeven jaar tijd, bij het naderen van de kust nog veel in kracht afneemt. De schade kan in de miljarden dollars gaan lopen.

Beeld van de NASA/NOAA van 15.00 uur Amerikaanse tijd waarop te zien is dat Irene de oostkust van de VS nadert. Foto AFP Beeld van de NASA/NOAA van 15.00 uur Amerikaanse tijd waarop te zien is dat Irene de oostkust van de VS nadert. Foto AFP

    • Marije Willems