Nederland erkent rebellenraad als vertegenwoordiger Libische staat

De Nederlandse regering beschouwt de Libische rebellenregering in Benghazi als “de enige vertegenwoordiger van de staat en de bevolking van Libië”. Dat maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bekend.

Nederland zet de diplomatieke stap samen met België en Luxemburg. Het kabinet-Rutte erkende de rebellenraad eerder al als de enige vertegenwoordiger van de Libische bevolking, maar erkende de raad niet eerder als de enige vertegenwoordiger van de Libische staat. Deze stap betekent volgens onze buitenlandredacteur Juurd Eijsvoogel dat Nederland nu alle volkenrechtelijke formaliteiten die bij erkenning horen gaat afhandelen.

De Nederlandse regering zegt in de gezamenlijke verklaring met België en Luxemburg dat de Libische rebellenregering een “grote verantwoordelijkheid” heeft als het gaat om de toekomst van het land:

“De Nationale Overgangsraad moet nu zorgen voor een stabiele en veilige toekomst voor het Libische volk. Deze moet nu de leiding nemen in de weg vooruit, de post-conflict wederopbouwfase en een inclusief politiek proces vormgeven. Hij moeten zorgen voor een vreedzame transitie naar een vrij en democratisch Libië, een rechtsstaat met respect voor mensenrechten met als basis een levensvatbare en levendige economie.”

Nederland vindt dat de internationale gemeenschap de nieuwe autoriteiten in Libië op alle mogelijke manieren moet ondersteunen. Daarom acht het kabinet het “essentieel” dat er een VN-besluit komt dat de weg vrijmaakt voor het ontdooien van bevroren tegoeden van Gaddafi.

    • Pim van den Dool