NAVO bombardeert weer, maar verzet leger Gaddafi blijft

Gewonde mannen liggen op een truck in Tripoli. Ze zijn ervan beschuldigd huurlingen van Gaddafi te zijn. Foto Reuters / Goran Tomasevic

De NAVO heeft vandaag weer een reeks luchtaanvallen uitgevoerd op faciliteiten en voertuigen van het leger van Gaddafi. Het militaire bondgenootschap bombardeerde doelen in onder meer Gaddafi’s geboorteplaats Sirte en hoofdstad Tripoli.

Persbureau AP meldt op gezag van een officiële verklaring van de NAVO dat gevechtsvliegtuigen 29 doelwitten in Sirte hebben bestookt. Sirte ligt zo’n 400 kilometer ten oosten van Tripoli en staat nog altijd stevig onder controle van Gaddafi’s regime. Onder de gebombardeerde doelwitten van vandaag zouden vooral militaire voertuigen van Gaddafi’s leger zijn.

Dat het verzet van Gaddafi’s troepen nog niet gebroken is, bewijzen ook berichten over nieuwe bombardementen van de Libische luchtmacht op het vliegveld van Tripoli. Televisiezender Al Arabiya meldde vanmiddag dat bij de bombardementen op het vliegveld, dat in handen zou zijn van de rebellen, slechts een vliegtuig is beschadigd. Rondom het vliegveld zouden de opstandelingen in gevecht zijn met soldaten van Gaddafi.

Naast luchtaanvallen bij Sirte voerde de NAVO vanochtend ook bombardementen uit op raketinstallaties in de buurt van Tripoli, die Gaddafi’s leger volgens de NAVO weer in gebruik probeert te nemen. In de hoofdstad zelf was het volgens journalisten ter plaatse vandaag redelijk rustig op straat. Wel werd de Belgische ambassade volgens de VRT geplunderd en werden veel lichamen gevonden van mannen die de laatste dagen bij de gevechten in Tripoli gesneuveld zijn.

    • Pim van den Dool