Met een miljardenomzet is ook gokken topsport

Popi Papandreou is een heldin voor Griekse voetbalfans. De 32-jarige aanklager pakt sinds anderhalf jaar met haar medewerkers de Griekse onderwereld aan, die is verweven met een aantal voetbalclubs.

Dat laatste geldt in Griekenland als een gegeven. Iedereen gaat er voetstoots van uit dat al decennialang met de uitslagen van wedstrijden wordt geknoeid. De gokwinsten zijn significant als het lukt om de uitslag te beïnvloeden door bijvoorbeeld een scheidsrechter onder druk te zetten of voetballers om te kopen. Alleen al in Griekenland zelf gaan in het wedden op sportuitslagen jaarlijks miljarden om. Ook gokken is er topsport.

Popi Papandreou is slim. Ze kondigde in 2010 aan een onderzoek te openen. Na een paar maanden liet ze weten dat ze niets gevonden had en weer zou stoppen. Dat was een opzetje. In werkelijkheid werden de mobiele telefoons van grote aantallen verdachten afgeluisterd en was het echte onderzoek in volle gang.

Bij het Openbaar Ministerie lopen onderzoeken naar zestig mensen uit clubbesturen, spelers en zakenmensen. Daaronder de inmiddels ex-voorzitter van Olympiakos Volos, Achileas Beos en de eigenaar van FC Kavala, Makis Psomiadis, clubs uit hoogste divisie in het Griekse voetbal.

FC Kavala en Olympiakos Volos werden deze week door de commissie voor Profsport van het ministerie voor Sport uit alle drie de professionele liga’s in Griekenland verbannen, van de eerste naar de vierde klasse.

Zo’n drieduizend supporters bestormden dinsdag in reactie op het besluit – dit weekend zou de Griekse Superliga beginnen – in Volos de kantoren van regeringspartij Pasok.