Meer passagiers zorgen voor groei Schiphol

De luchthaven verwacht aan het einde van het jaar 49 miljoen passagiers te hebben vervoerd.

Schiphol heeft het afgelopen half jaar meer passagiers vervoerd en meer winst gemaakt dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat is gisteren bekendgemaakt.

De winst (nettoresultaat) steeg van bijna 70 miljoen euro naar bijna 100 miljoen euro. De omzet steeg eveneens, met 11 procent tot ruim 600 miljoen euro. Belangrijkste oorzaak van de relatief goede cijfers is de groei van het aantal passagiers met ruim 13 procent. „Dan gaat het zowel om zakelijke reizigers als toeristen”, aldus financieel directeur Pieter Verboom van de Schiphol Group.

De luchthaven verwacht aan het einde van het jaar 49 miljoen passagiers te hebben vervoerd, een record. „De groei van het verkeer en vervoer is boven verwachting en dat resulteert in goede resultaten, waardoor we nu verwachten dat de resultaten voor het hele jaar hoger zullen liggen dan in 2010”, stelt president-directeur Jos Nijhuis van Schiphol.

Het optimisme wordt getemperd door de cijfers voor vrachtvervoer. „Daar hebben we enige zorg over”, aldus Verboom. De groei neemt de laatste maanden af en in juni was er zelfs een krimp van 1,6 procent. Oorzaak is vooral een daling van het vervoer van en naar China. Volgens Verboom loopt de ontwikkeling van het vrachtvervoer meestal een half jaar vooruit op die van het passagiersvervoer. „We moeten dus voorzichtig zijn.”

Het afschaffen van de vliegtaks heeft bijgedragen aan de groei van passagiers. Bij de invoering werd volgens Verboom de concurrentiepositie van Schiphol beïnvloed. Inmiddels heeft de invoering van een taks in Duitsland juist een gunstig effect op bijvoorbeeld Eindhoven Airport. (NRC)