Linkmiegels

Het feit dat het Nederlandse debat over de Europese steun aan Griekenland zo fascinerend is, is voor een groot deel te danken aan minister De Jager van Financiën. Het meest verbijsterende is dat hij lijkt te genieten van zijn baan. Er moeten met spoed verregaande noodmaatregelen worden getroffen om de apocalyptische ineenstorting van de eurozone af te wenden en De Jager staat erbij te glunderen. Hij duikt in elke discussie zoals een Nederlandse toerist in Griekenland in het zwembad duikt. Hij voelt zich als een vis in het water. En met het grootste genoegen zal hij ons alles nog een keer uitleggen, waarbij hij met het grootst mogelijke enthousiasme op onnavolgbare wijze een onontwarbare kluwen van feiten, afspraken, prognoses, rekenmodellen, cijfers en deeltabellen over ons uitstort die niemand begrijpt behalve hij. Zelfs zijn eigen premier is de weg al lang kwijt. De oppositie wordt er horendol van.

En toen was er opeens het Finse onderpand. Grote opschudding in Den Haag. Want waarom hadden wij dan geen onderpand afgedwongen in de onderhandelingen? Minister De Jager was volgaarne bereid om dat met een brede glimlach tot in detail uit te leggen. Wij hadden geen onderpand afgedwongen, omdat we dat niet belangrijk vonden. In plaats daarvan hadden we andere dingen teruggekregen. En bovendien is de bilaterale afspraak tussen Finland en Griekenland niet rechtsgeldig, omdat de andere eurolanden en het IMF ermee moeten instemmen.

En om wat voor onderpand gaat het dan? De Finnen willen geld zien, maar de Grieken zelf denken eerder aan een eilandje. Timeo Danaos et dona ferentes, zegt Vergilius. Je moet Grieken wantrouwen als ze geschenken aanbieden. Denk maar aan het paard van Troje. Sluwe linkmiegels zijn het. Weet je wat ze Nederland als onderpand aanbieden? Chersonissos. En weet je waarom? Omdat we het al hebben. Ga er maar eens een kijkje nemen. Je komt er geen Griek tegen, alleen maar honderdduizenden lallende Hollandse toeristen, patatkramen die frikadellen verkopen, satellietwagens van RTL 5 voor de opnamen van het volgende seizoen van Oh Oh Cherso, kiosken met De Telegraaf met het laatste nieuws over de crisis en minister De Jager in een zwembroek.

Ilja Leonard Pfeijffer

    • Ilja Leonard Pfeijffer