Lammetjespap

Een keukenmachine kan helpen mensen iets te laten eten waarvan ze denken dat ze het niet lusten. Je maalt het tot moes en het gaat erin als pap. Of als pasta.

Lust het verwende nestje geen bruine bonen?

Wacht maar. Ik maalde gekookte bruine bonen tot een gladde saus en mengde er tarwebloem door tot een deeg. Mijn Italiaanse pastamachine – de Lillo Due van Bottene, een investering die zich nooit terugverdient, maar wat een pret – perste er prachtige spaghetti van. Smullen, het verwende nestje.

Het kan ook met een koeienkop. Daar heb je misschien niet op slag zin in als je hem ziet. De Nederlandse mens moet er niet aan denken. Maar fiets even de grens over, zuid van Tilburg. Elke slager en elke supermarkt heeft koeienkop te koop. In plakken. Wij willen er niet van weten en hebben ook werkelijk geen idee. Maar we eten het wel.

Het is nogal een werk om in eigen huishouden van minder courant of schier onverkoopbaar vlees van geslachte dieren iets te maken wat mensen wel eten die het denkelijk niet lusten. Maar zoals ik wel vaker vloek in de culinaire kerk: de levensmiddelenindustrie is ons een zegen. Henningsen in Waalwijk bijvoorbeeld. Ik mocht er rondkijken en dacht alleen maar, wat heerlijk dat ik dit niet allemaal zelf hoef te doen. De fabriek maakt poeder. Van alle diersoorten die, zoals mevrouw de commerciële directeur het zegt, op poten lopen. Vis doen ze niet, daar zijn ze in Denemarken beter in.

Het poeder is puur en zuiver vlees waar alleen water aan onttrokken is. Zo komt de koeienkop in de soep. Als poeder. En zo komt het dat een peuter niet hoeft te kauwen op een konijn. Waalwijk maakte er eerst poeder van.

In de fabriek staat een glazen vitrine met verpakkingen van producten waarin grondstof uit Waalwijk is verwerkt. Een klein flesje viel me op met een tekening van een lief konijn op het etiket. Italiaanse babyvoeding. In Nederland zit konijn wel in kattenvoer, niet in Olvarit. Er is Olvarit met rundvlees, varkensvlees, kip, kalkoen, zalm, kabeljauw en tonijn. En gans misschien? Geen sprake van. Ganzen die hier in opdracht van de regering worden geschoten gaan naar de vuilverbranding. Italianen moesten eens weten. Ze zouden er onmiddellijk poeder van bestellen voor de baby’s. Om af te wisselen met struisvogel. Het flesje konijnenpoeder bracht me naar Italië waar een fabrikant in babyvoeding een keur aan dierenpoeders verkoopt voor kindjes voorbij de borstvoeding. Drie flesjes in een doosje voor 3,85 euro. Kinderen kunnen kiezen uit kip, koe, kalkoen, konijn, paard, lam en struisvogel. Lammetjespap van lammetjes bestaat echt. Kan ook met gans.

Eet je ganzenbord leeg.

    • Wouter Klootwijk