Laatste dag van Lubanga-proces - ‘zonder enige twijfel schuldig’

Thomas Lubanga in het International Strafhof in Den Haag, gisteren. Foto Reuters / Michael Kooren

Het proces tegen Thomas Lubanga, die beschuldigd wordt van het ronselen, inzetten en vermoorden van honderden kindsoldaten, komt vandaag tot een einde. Aan het eind van dit jaar wordt de uitspraak verwacht.

Lubanga is leider van de politiek-militaire beweging Unie van Congolese Patriotten (UPC) en wordt beschuldigd van het ronselen en op allerlei manieren inzetten en misbruiken van kindsoldaten in Congo, tussen 2002 en 2003. De kinderen werden gedwongen te moorden, te verkrachten en te plunderen.

Onder anderen voormalige kindsoldaten verschenen in Den Haag als getuigen - als nummer, niet met hun naam, om anoniem te kunnen blijven. Ook actrice Angelina Jolie is erbij; zij is ambassadrice van de vluchtelingenorganisatie van de VN maar zei “vooral als bezorgd wereldburger” aanwezig te zijn.

Volgens Lubanga’s verdediging vonden de praktijken met de kindsoldaten wel plaats, maar was hij er niet voor verantwoordelijk. Lubanga zelf houdt vol dat hij een politieke rol vervulde en geen militaire. De openbaar aanklager bepleitte gisteren echter dat Lubanga “zonder enige twijfel” schuldig is aan oorlogsmisdaden. Begin volgend jaar wordt de uitspraak verwacht.

In 2005 werd Lubanga gearresteerd voor het schenden van mensenrechten en in maart 2006 overgedragen aan het Internationaal Strafhof. Zijn proces begon in januari 2009. Lubanga is de eerste aangeklaagde die overgedragen is aan het Internationaal Strafhof in Den Haag, dat ook Libische kolonel Moammar Gaddafi en zijn zoon Saif al-Islam zou kunnen gaan berechten.

    • Peter Zantingh